Визитка:

Паскал Талларида, роден и израснал във Франция, е професионален форекс трейдър с повече от 11 години опит в областта.
Основател е на трейдинг школата DMTrading, която бързо се превръща в една от най-големите във Франция.
Участвал е като спикър в много конференции, лектор е и в няколко университета.
Паскал е съосновател и изпълнителен директор на Jarvis Edge, блокчейн финтех компания, базирана в София.

 

- Г-н Таларида, как децентрализираната система ще промени търговията с различни финансови пазари, форекс и акции?


- Блокчейн ще премахне посредника между продавач и купувач, тъй като в момента, за да търгуваш каквото и да било, трябва да има институция, която опосредства транзакциите. В момента се нуждаем от посредник заради липсата на доверие. Ако искаш да купиш акции няма как да бъдеш сигурен, че отсрещната страна ще ти ги продаде със сигурност и затова ти трябва посредник. Блокчейн премахва нуждата от трета страна, така може хората да търгуват директно помежду си. И след като няма трета страна, няма такси, по-бързо е, по-демократично и прозрачно. И тук можем също така да добавим, че е по-проследимо. Също така за разлика от традиционната банкова система, която е затворена система, бавна и с много посредници, транзакциите в блокчейн са директни и изпращането на средства е улеснено – изпращането на пари от единия до другия край на света може да се случи за секунди. Премахването на „границите” във финансовия свят дава значителни възможности и това ще допринесе за развитието на икономиките в световен мащаб.


- Все още ли има липса на големи капитали в блокчейн?


Блокчейн има две основни части – едната са банките и индустрията, което е  свързано с технологията, която никой не вижда. Втората са криптовалутите, с всичките позитивни и негативни неща, свързани с тях. Големите инвестиции са повече в първата група, отколкото във втората.
Има много банки, които са инвестирали значителни суми в технологията, но не и в стартиращи компании, които се занимават с тази технология. При криптовалутите повече са частните инвеститори или фондове, които инвестират в стартъпи, занимаващи се с блокчейн. Но все още няма значителни инвестиции, както е например при изкуствения интелект и други съвременни технологии.


- Развивате онлайн платформа за търговия от един акаунт с всички познати финансови инструменти, включително и криптовалути? С какво е по-различна от останалите?


- Уникалното при платформата е, че на едно място можеш да правиш всичко с парите си – да ги инвестираш, да ги депозираш, изпратиш, да вземеш или дадеш заем и да ги инвестираш.
Всъщност проектът включва създаването на финансова екосистема с два основни компонента. Първият е регулиран ексчейндж, даващ достъп до всички финансови пазари в света само от един акаунт (форекс, акции, крипто валути, метали и други). Вторият е обединение на блокчейн приложения, които също ще могат да се управляват от един профил (например „миньорство”, заеми, споделяне на компютърни ресурси и други). Сега има много качествени блокчейн решения, които обаче са трудно достъпни за хората и има необходимост да са по-приемливи и лесни за възприемане. В нашата платформа разработваме инфраструктурата на всички тези решения, представени през един интерфейс.
Това е вид агрегатор, който обединява различни блокчейн решения, прави ги достъпни с един клик за всеки. Тя ще позволява широк спектър от транзакции – търговия с криптовалути и традиционни (фиатни) пари, изпращане на средства към банкомат и дори ипотекиране на апартамент само с няколко стъпки. Тъй като платформата е регулирана, това дава възможност да депозираш директно с фиатни пари. Отделно дава достъп до блокчейн решения с различни функции- например може да отдаваш компютърен ресурс под наем през нощта, когато не го използваш, на някого в другия край на света, който може да използва паметта му. И да печелиш от това. Така на едно място можеш да правиш всичко с парите си – да ги инвестираш, да ги депозираш, изпратиш, да вземеш или дадеш заем и да ги инвестираш.


- Кое е по-добрият вариант за хората, желаещи да се занимават с криптовалути – да ги добиваш с „миньорство” или инвестираш?


- Смятам, че е по-добре да инвестираш директно във виртуалните пари, защото можеш да избереш в кой момент да купиш или продадеш дадена криптовалута. И най-важното няма нужда от голяма инвестиция, за да започнеш да инвестираш. Копаенето на дигиталните пари изисква по-голяма инвестиция, малко повече знания относно добиването им. И не можеш да управляваш риска си толкова добре, колкото при търговия с криптовалути. Но е добре да правиш и двете, за да разпределиш правилно инвестициите.


- Кога е най-добрият момент да влезеш или да излезеш от една криптовалута?


- Ако знаех, сега щях да съм на яхта (смее се). А сега сериозно – зависи от сегашната ситуация на пазара. Има различни стратегии според вида пазар- „пазар балон” или стандартен. При всеки пазар има различни фази и за всяка фаза има различна стратегия. В момента ситуацията при криптовалутите е „балон”, съответно има начало, среда и край на „балоните” на пазара. В момента криптовалутите са между средата и края на балона. Най-добрата точка, на която може да се влезе, е възможно най-ниската, когато цената е паднала с 40%, което е нормален спад при криптовалутите. Тъй като е трудно този момент да бъде определен, друг вариант е да се изчака позитивен поток на медийни новини. Защото при „балон” на този пазар новините имат решаващо значение за растежа му обратно нагоре или спукването му. Криптовалутите, както и при акциите, може да се манипулира чрез медиите. Пример е случилото след ноември и декември миналата година, когато биткойн удари 10 000 и повече хиляди долара. Тогава все повече и повече медии започнаха да съобщават за растежа на най-известната криптовалута. Това доведе много хора да се интересуват и говорят, както и да купуват биткойн, заради историите в медиите как хората стават милионери, купувайки дигиталните пари. Благодарение на това биткойн стигна 20 000 долара за по-малко от месец. Без медиите това не би могло да се случи.


- С какви знания и финанси трябва да разполагат инвеститорите, за да влязат на този пазар?


- Когато става въпрос за знание, потенциалният инвеститор трябва да разбере принцип на търговия, който не се различава от пазара на акции. Повечето хора не познават толкова добре пазара. От технологична гледна точка не се изискват някакви особено познания, но най-вече трябва да се разсъждава къде има проблеми и кой компании се опитват да дадат решение на тях. Разбира се, необходими са елементарни финансови познания как да управляваш рисковете, което е най-важното нещо. По отношение на финансите, с които да разполагаме – хубавото при криптовалутите е, че буквално можеш да започнеш с един цент. Но това няма да ти даде възможност да спечелиш значителна сума. Най-разумно е да стартираш със сумата, която можеш да си позволиш да губиш всеки месец, без да се тревожиш за загубата є. Тя е относителна за всеки, някои хора може да загубят 10000 долара на месец без да им се отрази по никакъв начин, а за други и 10 евро не са малко пари за губене.
- Как преценявате в какво първично предлагане на виртуална валута да участвате? От какво трябва да се пазят инвеститорите?
- На първо място трябва да се пазят от самите себе си и от алчността си, на второ от измами. Трудно е да видиш измамата, а и има доста утопични проекти, но е хубаво да се придържаш към тези с реални и постижими идеи. Засега първичното предлагане на виртуална валута е един от основните начини да инвестираш в блокчейн, така че трябва да се инвестира в тях. Трябва да се фокусирате освен върху идеята, също така  и върху членовете на екипа, какъв проблем иска да разреши проекта и каква е общността зад компанията. Последното е важно, защото колкото е по-силна връзката на компанията с общността, толкова е по-силна и самата тя.


- На какво ниво са крипто трейдърите в България в сравнения с останалите?


- Участвам в много събития в България и забелязвам, че от една година крипто трейдърите стават все повече и повече. Интересът към този тип финансови пазари е голям по целия свят и България не се различава. Тук срещнах повече крипто ентусиасти, защото има много ИТ специалисти, които да добре запознати с блокчейн и криптовалутите, както и много миньори заради ниската цена на електричеството.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Яйцата по магазините стигнаха 27 стотинки

Средната цена на дребно на яйцата през миналата седмица достигна 27 ст. за брой, сочат данни на Системата за агро-пазарна информация (САПИ). Най-евтините се купуваха по магазините по 18 стотинки, а максималната достигната цена е 0,38 лв./бр.

Заработиха новите трасета на ГКПП „Дунав мост“

Заработиха в тестови период новите трасета в реновираната зона „Изток“ на Граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“. Те са общо осем – четири за товарни автомобили и още толкова – за леки. Предстои обектът да бъде открит официално.