47% от столичани ще доплащат за парно

Раздават изравнителните сметки до 5 юли

47% от столичани ще доплащат за парно

Начисляват до 100 кубика топла вода на човек, ако не сте пуснали отчетника

47% от столичани ще доплащат за парно, 45 на сто ще имат да си вземат от топлофикация, а 8 на сто приключват отоплителния сезон на нула. Това показват данните на една от най-големите компании за дялово разпределение в София. Според тях 14% от абонатите ще доплащат суми между 10 и 50 лв., 9% - между 51 и 100 лв. и 5% между 101 и 150 лв.

Наблюдава се спад на абонатите, които не са отворили на отчетниците спрямо предходната година, като тази година те са под 2%, съобщиха още от „Нелбо“. Те ще получат сметки на пълна мощност.

Съгласно последните промени в наредбата от миналата година по същото време освен, че ще платят, като че ли са държали радиаторите загряти на максимална степен цяла зима, те ще платят и солени сметки за топлата вода. Според наредбата на тях ще им начисляват служебно до 280 литра на денонощие на човек от семейството. На месец това означава до 8 кубика на човек, или годишно до 100 кубика на човек. Същата е санкцията и за абонатите, които са пуснали отчетниците, но

 

нямат водомери или пък те са стари, без пломба, или са повредени

 

 

От „Нелбо“ съобщиха още, че данните за отчетените клиенти показват, че те ще имат да плащат за топла вода средно между 240 лв. (за едностаен апартамент) и 324 лв. (за тристаен апартамент). Това е за 12 месеца, на какъвто период се прави изравняването за топлата вода. Абонатите, които не са пуснали отчетника, или пък са с неизрядни уреди ще платят с над 1000 лева отгоре.

"Тенденцията в изминалия сезон е ръст на интереса към месечен отчет сред жителите на София", заяви Боряна Колева, изпълнителен директор на Нелбо. Чрез отчитане на месечна база абонатите избягват годишна изравнителна сметка и всеки месец плащат това, което са консумирали за отопление и топла вода.

В момента топлинните счетоводители раздават изравнителните сметки.

 

Абонатите трябва да получат сметките до 5 юли

 

Това все още не е окончателната сметка, тъй като след получаването им тече 30-дневен срок за жалби, в който част от неотчетените клиенти викат топлинния счетоводител да им засече топломерите. Фактурите от топлофикация ще дойдат през август.

Неотчетените имат тримесечен срок, в който могат да поискат извънреден отчет, тоест до края на септември. След изтичането им това не е възможно, както и промяна на сметката. Досега това можеше да става със съгласието на две трети от съседите.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.