Евроченгета вардят браздата ни

ЕК гласи нов пакет от мерки за охраната на външните границите

Евроченгета вардят браздата ни

Фронтекс вече ще командва преминаването й

Общи патрули на полицаи от всички европейски държави ще охраняват външните граници на ЕС. При желание на дадена страна, гранични части на друга държава да бъдат прехвърлени на място, съобщи евродепутатът от групата на социалистите Илияна Йотова. Това е един от четирите варианта, които ще се предложат още във вторник от Европейската комисия.

Първият и най-лек вариант предвижда европейската гранична агенция „Фронтекс“ да се превърне от координиращ орган в команден, с повече експерти на място, докато най-крайният е създаване на постоянни общи патрули от граничните полицаи на всички държави. Този вариант обаче не може да бъде въведен без промяна в Лисабонския договор и едва ли ще се стигне до него, смята Йотова. Тя подчерта, че този пакет от мерки е изключително важен, защото касае външните граници, а не засилваното на шенгенските. Това е по-добрият вариант, защото при другия България щеше да попадне в една тъмна, сива зона, категорична бе Йотова.

Според нея до средата на следващата година ще са готови и промените в Дъблинското споразумение. Причината е, че основният й принцип – молбите за убежище да се обработват в първата страна от ЕС, в която са влезли не се спазва. За какво Дъблинско споразумение говорим при положение, че всеки ден между 1200-1300 човека приема България? В крайна сметка по силата на временното разпределение те трябва да останат при нас“, каза още Йотова.

Тя съобщи, че документът за създаване на Регистър на резервационните данни ще бъде гласуван в началото на 2016. Остана засега задържането на информация за полета, имената, резервацията и други лични данни за 6 месеца. След този срок те отиват в една база, която може да се ползва при сигнали на служите за сигурност за още 4 години и половина, общо стават 5 години“, допълни Йотова. Тя обаче изрази притеснение за количеството информация, която ще бъде събирана – име, къде се пътува и дори резервираните хотели и начини на плащане. Доста сериозен „Биг брадър“, който ни наблюдава навсякъде. Искаме да знаем още кой и кога ще се възползва от тези данни, защото не всички държави са достигнали еднакво ниво на демокрация. Твърде общо е и записаното, че се ползва от „силите за сигурност“, коментира Йотова.

 

Евродепутатът Андрей Ковачев:

 

Обща ЕС армия и разузнаване

срещу нелегалните мигранти

 

Общо европейско разузнаване и армия могат да се справят с миграционния натиск от трети страни. Сега само 5 разузнавателни служби обменят информация, а трябва да се работи много по-сплотено. Трябва да има обща разузнавателна агенция и общ отбранителен капацитет, каза евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев. Той обясни, че 28-те страни членки имат обща армия, много по-голяма от тези на САЩ и Русия. Ние сме големите и трябва да сме горди, че Европа е икономически гигант, но Европа политически и военно е доста плаха“, коментира още Ковачев. Според него има нежелание Европа да бъде „твърда сила“. Той е категоричен, че прииждането на толкова хора не може да продължи вечно. Няма как Европа да приеме всички, които търсят по-добър начин на живот. Тук имаме висок жизнен стандарт. Европа се явява като магнит за толкова много човешки същества, които търсят по-добър живот, допълни Ковачев.

Според него някои политически партии в Европа се опитват да спекулират с миграционната криза и да създават страхове у гражданите. Виждаме го във Франция с резултата на „Националния фронт“, в Полша и дори в Германия, където политически партии и играчи печелят подкрепа с миграционната криза, каза Ковачев. Според него не трябва да се допуска Европа да тръгне по старата история на национализъм, ограничения и граници. Знаем, че това води до конфликти, до ужасни войни, коментира още Ковачев. Според него, тези партии трябва да дадат ясен отговор на страховете на европейските граждани.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.