4500 лв. глоба за фермера, оставил конете си да измират в Осоговската планина

4500 лв. глоба за фермера, оставил конете си да измират в Осоговската планина

Окръжен съд – Кюстендил, призна Петър Пищалов за виновен

Окръжен съд – Кюстендил отмени изцяло оправдателната присъда на Районен съд – Кюстендил и призна животновъда Петър Пищалов за виновен.

Той бе обвинен в това, че от неустановена дата през 2017 г. до 04.04.2018 г. включително, в местността „Бег бунар“, Осоговска планина, е проявил жестокост към гръбначни животни – мъжки кон от каракачанска порода, женски кон от каракачанска порода и 3 коня с неустановена порода, и с това им е причинил противозаконно смърт. Деянието е извършено от лице, осъществяващо дейност по отглеждане на животни – престъпление от общ характер по чл. 325б ал.2 т.1, вр. ал. 1 НК, като на основание  чл.78а НК го освобождава от наказателна отговорност с налагане на административно наказание „глоба“ от 4 500 лв. Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

„Обвиняемият е съзнавал много добре, че изоставя животните във високите части на Осоговска планина, без да им осигури при необходимост храна, вода, подслон и ветеринарномедицинска грижа, съзнавал е също така, че им причинява продължително и повтарящи се страдания, увреждане на здравето и стрес; че нарушава принципа на добрата практика по отглеждане на животни, когато това води до вредни последици за здравето им, както и, че през зимата ги излага на температурни и неблагоприятни атмосферни влияния, които им причиняват болка, страдание, увреждане и стрес“, се казва в мотивите на въззивния състав на Окръжен съд – Кюстендил.

Името на скандалния фермер Петър Пищалов сдоби популярност, след като кюстендилци алармираха за десетки умиращи коне в планината. Доброволци в продължение на дни качваха храна на животните, а срещу собственика на животните тръгна дело.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.