0
  • Заседанието на парламента ще е в старата сграда
  • Президентът с обръщение от трибуната, премиерът няма да присъства
  • Заседанието на парламента ще е в старата сграда
  • Президентът с обръщение от трибуната, премиерът няма да присъства

Първото заседание на новоизбраното 45-о народно събрание ще е на 15 април. Във вторник президентът Румен Радев подписа указа, с който свиква парламента от 9 часа в четвъртък, съобщиха от „Дондуков“ 2. Това стана веднага след като във вчерашния брой на „Държавен вестник“ беше публикуван поименният списък на депутатите, избрани на вота на 4 април. Очаква се подписаният от Радев указ да бъде обнародван днес в извънреден брой на „Държавен вестник“.

Че няма да се бави с указа за свикване на НС даде да се разбере самият държавен глава още в понеделник, когато посочи, че е редно в настоящата обстановка час по-скоро да има яснота и стабилно оперативно правителство.

Малко след новината за насрочената от него дата представители на шестте формации, които влизат в 45-ото НС, се събраха на организационна среща за първия ден от мандата на парламента. След срещата стана ясно, че първото заседание ще е

в старата сграда на НС – на площад „Народно събрание“ 2

на която е и емблематичният надпис „Съединението прави силата“. Новината беше съобщена от пресцентъра на Народното събрание. След пренасянето на депутатите в новата им пленарна зала в бившия Партиен дом през септември миналата година сградата на площад „Народно събрание“ 2 остана за представителни нужди, като все още няма яснота за какво точно ще бъде използвана. Според информация на БНТ идеята именно в това здание да е първото заседание на новия парламент е дошла от групата на „Има такъв народ“ на Слави Трифонов.

Както вече стана ясно, заседанието ще бъде открито от най-възрастния депутат в 45-ото НС – парламентаристката от формацията на Трифонов Мика Зайкова. На церемонията ще присъстват и държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, като президентът ще направи и обръщение от парламентарната трибуна, посочиха от „Дондуков“ 2.

Натиснете върху снимката, за да се отвори в по-голям размер

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който се отказа от депутатското си място, няма да присъства на заседанието, твърдят от партията. По принцип според конституционната процедура той трябва да подаде оставката на кабинета при учредяването на НС, като се очаква това да бъде направено в деловодството на Народното събрание до дни. Самата оставка ще бъде гласувана на някое от следващите заседания от парламента, но кабинетът ще продължи да изпълнява функциите си до избора на нов.

На първото си заседание в четвъртък народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Очаква се изявления да направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

Вече се спрягат няколко кандидатури за председател

Очаква се ГЕРБ отново да предложат Цвета Караянчева. От „Има такъв народ“ пък вероятно ще предложат Ива Митева-Рупчева, която дълги години е била в правната дирекция на Народното събрание.