45 000 евро спират Иво от Пловдив да замине на лечение в Москва
5

45 000 евро спират Иво от Пловдив да замине на лечение в Москва

Преди да се разболее от множествена склероза е спортувал активно и е завършил „Икономика на туризма”

32-годишният Ивайло Тенев от Пловдив се нуждае от помощ, за да събере 45 000 евро и да замине за лечение в Москва. От 9 години младият мъж е диагностициран с една от най-тежките диагнози – множествена склероза, за която лекарите казват, че няма никакво лечение. Борбеният пловдивчанин обаче вярва, че може да преодолее болестта и отново да заживее нормален живот. 

Бил е диагностициран през 2010 г., след като в окото му се появила жълта точка. „Бях с тогавашната си приятелка на разходка и при слизане от автобуса ми се беше появила жълто петно в долната част на дясното око. Само това. Оттам нататък започна едно ненормално ходене по лекари и специалисти, медиуми, врачки и т.н.”, се връща назад в годините Иво. Бил на очни прегледи, откъдето го насочили към специалисти. След ядрено-магнитен резонанс невролози от Пловдив му поставили диагнозата множествена склероза. Иво не повярвал и отишъл в София за второ и дори трето мнение. Когато най-добрият специалист у нас потвърдил страшната диагноза, Иво взел решение да търси лечение за болестта си. Казал това на медиците, а те му казали, че лечение няма.

„Те ми се смееха насреща. Професори, доценти. Смееха ми се. Да, така бяха нещата”, казва той.

Първоначално състоянието му не било тежко. Преди страшната диагноза Иво водел много активен живот. Учел в специалност „Икономика на туризма” в един от колежите в Пловдив. Обичал да спортува. Тренирал източни бойни изкуства, плуване, волейбол, фитнес. Водел много активен начин на живот и нищо не предвещавало, че ще бъде диагностициран с  множествена склероза. До 2014 г. успявал да поддържа активността си. Тогава работел и учел в Дания, когато здравето му се влошило много. Наложило се да се прибере в Пловдив. Казва, че едва се е справил с полети и висене по летища, за да се добере до дома.

„Това е автоимунно заболяване на нервната система, което бавно, но сигурно води до пълно инвалидизиране. Преди диагнозата имах много мечти и водех пълноценен живот. МС ми взе всичко. Сега нямам нищо, нито една мечта дори. Просто съществувам, без да знам защо”, казва още Иво.

Въпреки тежката диагноза и своето състояние, той не се е отказал. Установил е, че традиционните методи на лечение не му помагат и се е обърнал към алтернативната медицина. Посетил е Индия, където се е лекувал с помощта на аюрведа. Вложил е много свои пари, но два месеца, след като се е прибрал в Пловдив, състоянието му се влошило много. Бил на легло и не можел изобщо да стане от него. „Не в инвалидна количка. На легло бях. Но съм твърдо решен да се излекувам”, твърди младият пловдивчанин.

Преди време видял предаване с излекувана от същата диагноза жена от Германия. Тъй като казва, че владее няколко езика, сред които любим му е немският, разбрал, че тя е била на лечение с присаждане на стволови клетки в Москва. Седмица по-късно Иво успял да намери контакт с германката и да получи от нея така нужната му информация.

Свързал се с клиниката в Москва, откъдето преценили, че състоянието му позволява прилагането на иновативното лечение. А то, според думите на Иво, се състои от вливане на извлечени от него самия и обработени по специален начин стволови клетки. Било му обяснено, че там той ще бъде подложен на силна химиотерапия, както и че има значение по кое време на денонощието ще му бъдат извличани стволови клетки.

Младият пловдивчанин възлага големи надежди на това лечение и мечтае отново да е пълноценен човек. В момента той контролира състоянието си с правилно хранене и кратки разходки край дома си.

„Не мога да измина повече от 80 метра и трябва да се връщам. В горещите дни, при които температурата е над 26 градуса, не мога да излизам навън, защото състоянието ми се влошава”, казва Иво.

Той не иска да се предава и вярва, че ако до края на август успее да събере исканите от клиниката в Москва 45 000 евро, ще има шансове да се върне към нормалния живот. Към момента в сметката му и по пей пал са събрани общо около 5 000 евро, които са крайно недостатъчни, защото руската клиника изисква до края на август по сметката им да бъде преведена цялата сума от 45 000 евро.


Дарителска сметка:
Титуляр: Ивайло Тонев Тенев
IBAN: BG96UNCR70001523606927
BIC: UNCRBGSF
PAYPAL: tenev.ivaylo@gmail.com

 

Снимки личен архив

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.