Снимки

Над 700 работници се оказаха на опашка пред веригата супермаркети „Пикадили“ с надеждата да получат заплатите си, които не са виждали от преди Коледа. Заради финансовия колапс на дружеството обаче най-вероятно служителите няма да видят и лев и затова те излязоха на протести в София и Варна.

Веригата „Пикадили“ е в започната процедура по обявяване на несъстоятелност. Причината са над 100 млн. лв. дългове на фирмата към работници, доставчици и кредитори. Пари обаче в дружеството, свързвано с двамата братя Валентин и Десислав Попови, няма. Всъщност супермаркетите вече не се държат от „Пикадили“ ЕАД, която е в производство по несъстоятелност, а от друга фирма - „Селект Трейд“ ЕООД. Врътката е направена още преди близо година, когато

Попови в опит да се „спасят“ от кредиторите си прехвърлят активите

на новото дружество, което се води собственост на трето лице. За „Пикадили“ ЕАД остават само дълговете.

Така пред Врачанския окръжен съд "Пикадили" стартира на 17 февруари тази година процедура по обявяване в неплатежоспособност. В компанията има назначени временни синдици и вече е свикано общо събрание на кредиторите през април. Избраният от тях постоянен синдик ще трябва да решава задачата как с малкото активи да задоволи частично фирмите с вземания. Любопитна подробност е, че дни преди да се стартира процедурата по обявяване на „Пикадили“ във фалит, дружеството сменя седалището на фирмата с адрес във Враца, така че делото за обявяването на фирмата в неплатежоспособност да се гледа от местния съд. Върху търговското предприятие е учреден особен залог в полза и на банка, от която се финансира и клонингът на веригата супермаркети "Селект Трейд" през заем за 11 млн. евро. От решението на съда се вижда още, че фирмата дължи най-много пари на държавата и работниците си – публичните взимания са на стойност над 18,3 млн. лв. По закон тези дългове са първи по ред и при осребряване на активите на „Пикадили“ те трябва да получат първи парите си. Ако обаче активи за продажба няма – кредиторите няма да получат и лев.

Към момента собствеността на

фалиралата „Пикадили“ се държи от люксембургска офшорка

Преди това обаче акциите на дружеството са минали през ръцете на двамата братя Попови, които имат интересни сикаджийски корени. Те са синове на изпълнителния директор на разпадналата се групировка СИК – Димитър Попов. Попов-старши е свързван и с Иван Костов. Командира на бандитската приватизация у нас преди години лично разказа пред журналисти, че е застраховал автомобилите си при СИК, а според неофициална информация дори е успял да си договори и отстъпка. Двамата бизнесмени Попови -младши също имат връзки с драгалевския гуру и аверите му. Имената им изплуват и покрай аферата с увеселителния парк „Софияленд“, където те са сочени като касичките, през които дружеството е изпрало капитала си.

Братята са известни с афинитета си да крият парите си в офшорни дружества и така трудно да се стига до крайния собственик на съответните активи. Справка в търговския и имотен регистър на страната показва, че братята имат участие в над 20 фирми и държат имоти в София, Русе, Никопол, Стара Загора и Бяла. По-голяма част от имането на фамилията обаче се води собственост по документи на техни фирми, се вижда още от справките. Според неофициална информация фамилията има

луксозни имоти в чужбина и дори имения на Ривиерата

В автопарка им пък могат да се видят лъскави коли за стотици хиляди.

И докато регистрите показват, че по-големият от двамата братя – Валентин, е финансовият мозък на семейството, то брат му Десислав често влиза в светските хроники с разгулния си начин на живот. Десислав Попов е женен за манекенката от „Визаж“ Катя Пенева, а за сватбата им в Бояна през 2009 г. идва да пее лично US звездата Алиша Кийс. Съпругата на Попов често се снима на екзотични места с различни световноизвестни личности, докато мъжът й виси с милиони към работниците си у нас.

Вчера бяха организирани два протеста, един в София и един във Варна. Този в столицата беше пред централата на „Пикадили“ на бул. „Ген. Тотлебен“. Протестът в София продължи около 2 часа, разказа Виолета Иванова, служител в един от магазините от веригата. Около 200 човека се събраха пред централата, като поискаха да им бъдат платени заплатите незабавно. Много от служителите подадоха заявления за самосъкращаване по чл. 327 от КТ. Средният размер на дължимите към служителите суми е 1000 лева. Ръководството на фирмата обаче отказа да се срещне със своите служители и протестното шествие със съдействието на полицията се насочи към сградата на омбудсмана. Там представители на инициативния комитет се срещнаха с Мая Манолова, която заяви, че ще предприеме незабавни действия да се срещне с ръководството на веригата, за да бъдат обсъдени решенията на проблемите. В случай че откажат такава среща, ще предприеме незабавни мерки.

Около 50 души, които участваха в протеста вчера в София, подадоха заявления за напускане. Два часа хората стояха отвън без никой от ръководството да им обърне внимание.

 

Зареждат само тоалетна хартия и скъп алкохол

От месец магазините не са зареждани, продава се стоката, изостанала от вече затворени обекти. По рафтовете има само тоалетна хартия, скъп алкохол, сладки и олио. Само за ден през миналата седмица са затворени 4 обекта в София и три във Варна без никакво предупреждение. В четвъртък финансовият директор на „Селект Трейд“ Симона Станева обеща, че до петък ще договори нов заем и възнагражденията ще бъдат платени, но от тогава нито заплати имаме, нито връзка с г-жа Станева, разказа един от организаторите на протеста Владимир Иванов.

Иванов се закани, че протести ще има всеки ден, докато не им бъдат платени възнагражденията. Заплатите трябваше да бъдат платени на 12 февруари, но до този момент не са преведени пари по сметките на работниците. За да не се стига до бавене на заплати с месеци, вече предприемаме действия. В същото време има вълна от заявления за напускане, а има хора, които са напуснали в края на миналата година, но все още не са си получили заплатите.

Според експерти от колекторските агенции срещу веригата са заведени 21 иска, като 4 са оттеглени. Основно исковете са от фирми в сферата на печатарство, търговски центрове, търговия със спиртни напитки и т.н.

По думите на Милена Виденова схемата за фалит на веригата наподобява тази при КМБ България, която управляваше веригата „Карфур“. Оказва се, че чрез свързани фирми задълженията са се разсрочвали, докато не се стигне до фалит. След като са прехвърляни дълговете на свързани фирми, се е отлагал фалитът, а впоследствие и задълженията са станали много по-големи.

Не случаен е и фактът, че финансовият директор на „Пикадили“ Симона Станева всъщност преди това е била на същия пост, но в КМБ България.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Повече психолози и педагогически съветници в училищата

Ще увеличим броя на психолозите и педагогическите съветници в училищата. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред „Фокус“. Той припомни, че в бюджета за тази година са били планирани допълнителни средства в размер на 7 милиона лева за увеличаване на броя на психолозите и педагогическите съветници.

Половината плажове по морето без спасители

Половината от плажните ивици по морето остават без стопани този туристически сезон. Причината е, че са отдалечени, труднодостъпни или не достатъчно атрактивни за потенциалните наематели.

Избягалия Пелов кани зам.-министър във Фейсбук

Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов е получил покана за приятелство във Фейсбук от затворника Владимир Пелов, който духна през април от Централния софийски затвор.