Снимки

Девет нови дизайнерски дроги ще влязат в забранителния списък за търговия, доставка и употреба у нас, тъй като до момента те са били легални на пазара в България. Това става ясно от решение на Националния съвет по наркотините вещества, където е взето решение да се поставят под контрол веществата. Списъкът е изготвен и ще се предостави на Министерския съвет, където се очаква той да бъде одобрен. Веществата са с неясни за масовото население абревиатури, но всички те водят до фатални последици за организма, сред които

освен рязко пристрастяване има и смърт

Списъкът е изготвен и по предложение на Министерството на здравеопазването, а вътрешното ведомство и Агенция „Митници“ са го подкрепили.

По-конкретно веществата AB-PINACA, 5F-ADB, ADB-FUBINACA и AMB-FUBINACA се включват по предложение на МВР и Военномедицинска академия, въз основа на становище на експертния съвет.

През 2016 г. и началото на 2017 г. в сектор „Наркотици” при Научноизследователския институт по криминалистика на МВР и базовата научнотехническа лаборатория при ОДМВР-Пловдив са изследвани обекти, в които е установено наличието на посочените вещества, в над 10 случая.

Веществото 5F-ADB е идентифицирано и от експерти от Военномедицинска академия, във връзка с което са изготвени три съдебни експертизи.

Включването на посочените вещества в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични се налага с цел поставянето им под контрол, поради наличие на данни за

 

трафика и разпространението им на територията на България

Веществото феназепам се включва в Списък III въз основа на становище на експертния съвет, във връзка с получена нота от Международния съвет за контрол на наркотиците, с която се информират държавите от ЕС за нови вещества, поставени под международен контрол съгласно Конвенцията за психотропните вещества – PMMA, MXE, alpha-PVP, para-methyl-4methylaminorex, които се контролират в България, и феназепам, за който следва да се приложат мерки за контрол.

Очакваният резултат от предлаганата промяна е да се ограничи рискът от злоупотреба с тях.

С проекта не се въвеждат разпоредби от европейското право, поради което не се налага изготвяне на справка за съответствие с европейското законодателство.  

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

13-годишен изнасилвач отърва затвора, пращат го в интернат

13-годишен хлапак от хисарското село Старосел няма да бъде съден за опита си да изнасили своя бивша учителка на 55 години и най-вероятно ще бъде пратен в интернат. Причината е, че Красимир нямал навършени 14 години към момента на нападението и затова не можел да носи наказателна отговорност. Това е и мотивът на прокуратурата да прекрати с постановление наказателното производство срещу малолетния извършител, който ще бъде предаден на местната Комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Арест за син пияница, обиждал майка си напук на съдебна заповед за защита

Пияница отива в ареста, след като нарушил съдебна заповед за защита да не тормози майка си. Поредните изцепки на Веселин С. се оказали в рамките на едногодишния период на заповедта и съдът прекратил новото гражданско дело, като дал указания от полицията да преценят дали имат основания да арестуват нарушителя.

Мъж загина при пожар в центъра на Варна, други двама са в болница

Тялото на 67-годишен мъж, който обитавал вътрешни постройки в двора на жилищна кооперация на ул. „Околчица” във Варна, беше намерено след потушаването на избухнал рано сутринта голям пожар. Според първоначалните данни, мъжът е загинал в съня си.