Снимки

Колектив от архитекти, дизайнери, тактически урбанисти и креативни технолози, известен като Umbrellium, е разработил модерен вариант на познатата пешеходна пътека. Starling Crossing има за цел да постави хората на първо място, използвайки LED светлини, които прожектират на пътя с маркировка, която помага на пешеходците безопасно да пресекат и същевременно показва на шофьорите и велосипедистите кога да се забавят, да спрат и да тръгнат.

Прототипът на Stigmergic Adaptive Responsive Learning Crossing или на кратко Starling Crossing, наскоро бе инсталиран пробно в Южен Лондон. Цялата зона се наблюдава от камери, които подават изображения към невронна мрежа, която разпознава пешеходци, велосипедисти и превозни средства. Системата пресмята местоположението, траекторията и скоростта на всеки от участниците в движението и предчувства следващия му ход.

Пътната повърхност използвана от системата има вградени компютърно управлявани светодиоди, които се виждат от всички ъгли при дневна светлина и след залез слънце. Изработена е така, че да издържа теглото на превозните средства и не позволява потребителите да се хлъзнат дори при силен дъжд. Светодиодите светват, оформяйки пътна маркировка, които е позната на всеки.
Пешеходната пътека може да бъде програмирана да се появява само когато някой се приближи, през деня, когато няма много хора или може да увеличи ширината си, когато работният ден завърши и има повече пешеходци.


Когато някой иска да пресече улицата, навсякъде в лентата се появява маркировка, която сигнализира на преминаващите автомобили да спрат. Появява се пешеходна пътека и пешеходците пресичат от другата страна на пътя.
За всички, който гледат в екрана на смартфона, вместо в пътя пред себе си, системата включва предупредителни светлини около тях, за да ги върне обратно в реалния свят гарантирайки, че тяхното преминаване ще е безопасно. Ако дете неочаквано изтича на пътя, Starling Crossing създава голяма визуална буферна зона, така че намиращите се в близост шофьори и велосипедисти да видят своята траектория, като системата може дори да се опита да помогне на водача, като начертае очаквания маршрут на скритите пешеходци през пътят.


Контролната система на Starling Crossing научава моделите на движение с течение на времето и съответно да адаптира показваната маркировка. „Ако повечето хора, които излизат от метростанция, тръгват по диагонал на пътя към входа на парк, пешеходната пътека може да бъде по  диагонал или дори трапецовидна със съответните зони за безопасност”, казват от Umbrellium.


Системата за интерактивно, динамично пресичане е поръчана от британската застрахователна компания Direct Line и дизайнерската фирма Saatchi & Saatchi и изглежда е само проектно проучване, като няма никаква информация, че такава система ще намери приложение в реалния свят. Но със сигурност това е интересна идея, която би могла да работи със съществуващите технологии за управление на трафика, за да помогне за по-безопасното пресичане на пешеходците в 21-ви век.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

iOS 12 и Android P с нови инструменти срещу пристрастяването

Как ще намалят зависимостта към смартфона

iOS 12 и Android P с нови инструменти срещу пристрастяването

Забелязват се сходства, между предстоящите iOS 12 и Android P актуализации, като това са нови инструменти за ограничаване на нарастващата зависимост на потребителите от техните смартфони. Ето как големите компании в света на мобилните технологии ще се опитат да накарат потребителите да прекарват по-малко време, вторачени в дисплея на мобилния си телефон.

Solo изминава 160 км и е на цена от $15.000

Триколесен електромобил на достъпна цена

Solo изминава 160 км и е на цена от $15.000

Electra Meccanica стартира производството на електрическите си триколесни електромобили с цена от $ 15.000. Първият електромобил Solo слезе от поточната линията в ново производствено съоръжение, което ще произведе 75.000 едноместни електромобила, през следващите три години.

Spectral CT използва чип разработен за CERN

Рентген с цветни изображения за по-добра диагностика

Spectral CT използва чип разработен за CERN

Медицинските рентгенови снимки, все още са в ерата на черно-белите, неми филми. Разбира се, контрастът помага на лекарите да открият счупвания и фрактури на костите, но по-детайлни изображения биха могли да помогнат за откриването на други проблеми.