Снимки

Парното и токът няма да поскъпват от началото на 2017 г. и ще останат стабилни до 1 април. Това стана ясно след последното заседание за годината на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Председателят на ведомството доц. Иван Иванов обясни, че няма да има промяна в цените, както за крайните потребители, независимо дали се касае за стопански или битови. „Следим как се променят на международните пазари както цената на петрола, така и на природния газ. Там има динамика и не мога да дам прогноза за останалите тримесечия до края на следващата година“, добави Иванов.

Председателят КЕВР обясни още, че заради малкото поскъпване на синьото гориво от само 4,65%, утвърдено на закритото заседание в петък,

 

няма да бъде променяна и преференциалната цена

 

за изкупуване на електричеството произвеждано от когенерациите и заводските централи. По думите му така се запазва старата цена и на тока за всички потребители.

Утвърденото поскъпване на синьото гориво е много по-ниско от исканото от „Булгаргаз” от 13,53 на сто. От 1 януари до 1 април цената на природния газ в страната ще е 280,21 лв на 1000 куб. м или 30,12 лв. на мегават/час, без акциз и ДДС. В нея не е включена таксата за пренос през газопреносната мрежа.

След закритото заседание Иван Иванов отчете свършеното от комисията през 2016 г. Той подчерта, че изминаващата година е първата на функциониране на борсата за електроенергия.

 

„На свободния пазар вече са 50% от потребителите”,

 

обясни той. Иванов добави още, че България е една от малкото страни в Европа, където всеки потребител може от свободния пазар бързо и без допълнителни формалности да се върне на регулирания. Председателят на КЕВР смята, че първостепенна задача на следващия парламент трябва да бъдат законовите промени засягащи мерките за защита на уязвимите потребители, за да може след това да се премине към пълна либерализация на електроенергийния пазар.

От комисията отчетоха още, че през 2016 г. с около една трета - от 650 млн. лв. на около 400 милиона са били намалени разходите за заплащане на преференциални добавки за производството на електроенергия от когенерациите на топлофикациите и заводските централи.

Относно доставките на газ през изминаващата година Иванов отчете, че е станала факт виртуалната точка за търговия Кулата-Сидирокастро. Той прогнозира още, че в първите седмици на януари ще има

 

търг за оставащата половина от капацитета на втората газова връзка

 

с Гърция между Хасково и Комотини, която трябва да бъде изградена до 2018 г. По нея страната ни ще може да получава газ и от други източници освен от Русия.

Иван Иванов прогнозира, че през следващата година за България няма да има проблем с доставките на синьо гориво през Украйна.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

САЩ възнамеряват да орежат с 10% доставките на алуминий и стомана от ЕС

Администрация президента на САЩ Доналд Тръмп подготвя мерки, целящи съкращаването на вноса на стомана и алуминий от страните от ЕС с 10%, пише Wall Street Journal. Изданието се позовава на европейски чиновници.