Снимки

20 млн лв за реклама възнамерява да заложи за следващата година министерството на туризма, като допълнително ще се използват и субсидии от еврофондовете, коментира при посещението си в Казанлък министър Николина Ангелкова.Тя обаче не очаква цялата сума да бъде разписана в окончателния вариант и припомни, че за тази година ведомството й разполагало едва с 9 млн лв.

По думите на Ангелкова, въпреки че сезонът е все още в началото си можело да се очаква много добри постъпления след като само до май сме приели 2 026 212 чужденци, което било с 13,9 на сто повече от същия период за м.г.

211 млн лв са постъпленията в бранша след направените 4 622 329 ношувки.

Ангелкова предупреди, че все повече от чужденците се насочват към хотели с 4 и 5 звезди, каквито почти липсвали извън най-известните ни курортни комплекси.

С най-голям ръст от 30 на сто са пристигащите граждани на Руската федерация, като само в рамките на периода от 15 май до 30 юни са били издадени 180 000 туристически визи.

Средно на ден посолството и консулствата подпечтвали между 4 000 и 5 000 документа на насочили се към Черноморието ни братушки.

По последни данни от търсачката Яндекс ру България била на трето място като предпочитана дестинация за туризъм.

Веднага след тях по ръст са туристите от Германия, Словакия, Израел и Чехия. Ръстът при туристите от Англия бил в рамките на 10 на сто, а с 4 % повече били японците.

Министерството на туризма отбелязало че има завишен интерес и към обекти във вътрешността на страната, като най-засилен е към Велико Търново и Габрово, в Стара Загора имало едва 4 на сто увеличение на туристопосока.Почти липсвал интерес към Северозападна България.

Сред най-тежките проблеми за бранша остава липсата на квалифицирани кадри, от МТ се надяват на промяна след като влезе в сила подготвяната в момента наредба за приложение на закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Още отсега интерес към наемане за срок от 90 дни имало за поданици на бившите съветски републики и Руската федерация.

В новооткрития казанлъшки Музей на розата министър Ангелкова се срещна със собственици на розови масиви, производители на розово масло и хотелиери от Долината на тракийските царе. Обсъдени бяха възможностите за обединяване на усилията им в областта на туризмао време на активния сезон.За малко повече от месец новият музей бил посетен от близо 5 000 туристи, което означавало ръст от около 14 процента за същия период на м.г. в старото седалище на музея, коментира директорът на историческия музей „Искра“ Момчил Маринов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Застраховаме домашния любимец с 15 лева на месец

15 лева на месец би ни струвала застраховката за домашния любимец, установи проверка на „Монитор“. Оказва се, че този застрахователен продукт е нов за нашата страна, но чрез него можем да спестим 70% от разходите за ветеринар.

Обсъждат инфраструктурата в Северна България

Инвестициите в инфраструктура, трансграничното сътрудничество и бъдещото на строителния бранш в Северна България ще обсъдят на международна кръгла маса в Луковит на 23 май.