Снимки

Очни лекари от Клиниката по офталмология на Александровска болница присадиха изкуствен ирис на дете, ослепено от бой в училище, съобщиха от лечебното заведение. Така те спасиха зрението на 8-годишния Христо от Севлиево.

Момчето е пострадало през миналата година в резултат на малтретиране от група деца заради своето психологическо развитие и трудна общителност, поясниха медици. От побоя роговицата и лещата му са тежко наранени, ирисът е разкъсан, ретината отлепена, а цялото цилиарно тяло е откъснато. Най-напред лекарите в Александровска успяват да реконструират с тежка операция предния и заден сегмент на окото, като успяват да възстановят и част от нарушените структури. На контролните прегледи се оказва, че Христо е започнал да вижда на 60 процента.

Това ни даде надежда да предприемем нова операция за имплантиране на вътрешноочна леща и реконструкция на зеницата, обясни очният хирург доц. Иван Танев. Загубата на зеничната апертура беше възможно да бъде възстановена само с помощта на изкуствен ирис, което е „доста екзотична и скъпоструваща процедура“, допълни той.

Изкуственият ирис се изработва индивидуално по цвят и рисунък, след професионална фотография на другото око и е разрешен за употреба след индивидуално обучение и сертификат на хирурга. Протезата е поръчана от доц. Танев в лицензирана немска лаборатория, където е изработена от особен вид силикон с изкуствени фибри, в максимално сходство с всички специфични нюанси и крипти на здравия ирис. Цената на протезата е 3 500 евро. Родителите събират сумата чрез благотворителни кампании, организирани в социалните мрежи.

Новият ирис, изкуствената леща и заместителят на стъкловидното тяло на пострадалото око е имплантиран успешно на Христо от екипа на доц. Танев.

В момента детето е в клиниката за контролни прегледи. Специалистите твърдят, че възстановителният период ще бъде дълъг, но резултатите са обещаващи.

Резултатите от метода, приложен от доц. Иван Танев предизвикаха голям научен интерес, за което той е удостоен с престижна награда от Националния конгрес „Новости в Офталмологията’ 2016“ и бе поканен да изнесе доклад по темата на Европейския конгрес по очни болести в град Маастрихт, Холандия.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.