„Човек никога не си спомня какво е ял, а как се е чувствал на масата” - с това мото подхожда поразяващата уста в журито на кулинарното предаване Lord Of The Chefs Борис Петров всекидневно, било то вкъщи, или в своя ресторант Secret. Той е категоричен, че всяко ястие на трапезата трябва да е съобразено с характера на празника, като той лично предпочита да прибавя специфични аромати към апетитните си творения. „Най-важното е едновременно да е красиво, но и като се започне „Хайде, наздраве!”, да може да се яде и студено”, намигна пред „Монитор” той.

Посрещането на Нова година си спомня още от времето, когато майка му изгаряла почти всеки път печените орехи, но той все пак ги хапвал с удоволствие. „Цитрусите също ми навяват спомени за тези времена. Само покрай Нова година например се намираха банани”, отбеляза шеф Петров.

Днес на масата предпочита да сложи печено в тесто телешко, но признава, че приготвянето му е доста трудно и скъпо начинание. „Монитор” го предизвика да състави тристепенно празнично меню, което да струва не повече от 100 лв., а ето как ни отговори той.

 

Тартар от домати

Необходими продукти:

1 червен домат

1 испански черен домат

50 гр сирене

1 с.л. каперси

1 с.л. сушени домати

магданоз

2 с.л. рикота

зелена валериана

 

Начин на приготвяне:

Доматите завират във вода. Режат се отгоре на кръст и се потапят в купа със студената вода и лед за не повече от 20 секунди. Вадят се и се обелват. В тях се пробива дупка, от която зеленчуците се издълбават. Остатъкът от червения домат (също обелен) се нарязва на кубчета и към него се прибавят каперсите, срязани поне на две, слагат се сушените домати, сиренето и магданозът. Овкусява се със сол, зехтин и олио и с част от сместа се пълнят двата домата. Останалото се сервира под тях като канапе. Доматите се подреждат отгоре с валерианата и отстрани се правят малки канелки за рикотата.

 

Пилешко руло с червено цвекло

за 1 порция

Необходими продукти:

150-180 г пилешко филе

1 глава печено червено цвекло

100 гр. броколи

половин китка магданоз

2 моркова

1 лист нори

1 яйце

1 кора за баница

пармезан на прах

 

Начин на приготвяне:

Пилешкото филе се нарязва напречно на мускулните влакна на шест парчета. Поставя се върху найлон и се начуква фино, но не прозрачно. Шестте парчета се нареждат върху пластика като шницел, едно до друго. Режем червеното цвекло и го увиваме в листа нори, който е предварително леко намокрен и намазан с яйце. Всичко това се завива заедно с пластика на руло, стяга се хубаво от двете страни, като така образува колбас, и го слагаме в найлонов плик. Кипва се вода в тенджера, махаме съда от котлона и слагаме колбаса с найлона в него така, че да се потопи целият, за 20 минути. Зеленчуците за пюретата (сварени моркови, броколи и остатъкът от цвеклото) се овкусяват с леко разтопено масло и сол и се пасират. Украсява се с бисквитка, съставена от кора за баница и пармезан. Намазва се половината от кората за баница с масло, покрива се с пармезана на прах и отгоре се слага другото парче от кората. Реже се с форма по избор и се слага върху печката на студен тефлонов тиган за по 10 секунди за всяка страна.

 

Американски лимонов крем

Необходими продукти:

350 мл кондензирано мляко

350 г растителна сметана

сок от лимон

2 яйца

75 г захар

50 г масло

желатин

шам фъстък

 

Начин на приготвяне:

Кондензираното мляко, сметана и сок от 1 лимон се разбъркват, образувайки крем, в който начупваме обикновени бисквити. Оставя се в хладилника, докато стегне, за около 3 часа. Слага се в ринг и се оставя във фризера да се замрази. В купа се слагат отново лимонов сок, кора от лимон, едно яйце, един жълтък и захарта. Поставя се на бавен огън с маслото и се бърка. Когато започне да стяга, се маха от котлона.. Прибавя се половин пакетче разтворен желатин и се разбърква. Сместа се полива върху почти замразения лимонов крем. Отстрани се слага малко шам фъстък и по желание за украса – кокосов бонбон и прах от малини.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Росица разби Дидо от Д2 във „Фермата“

Фронтменът на Д2 Деян Каменов - Дидо определено е каръкът в битките за седмичен шеф в този сезон на предаването „Фермата“. Вече три поредни пъти музикантът става претендент за поста, но лошият късмет му пречи да стигне до победа.

Манди Мур се омъжи повторно

Актрисата и певица Манди Мур се разходи до олтара. Заветното „да“ тя каза на музиканта Тейлър Голдсмит, с когото са заедно от три години.