Снимки

Труженици от фабриката за фалшиви новини около олигарха Иво Прокопиев отидоха лично до Брюксел, за да разпръснат опорните точки на техните задкулисни господари. Тъй като аудиторията на изданията, в които работят, очевидно не дава достатъчна представителност на техните манипулации, група представители на казионния Съюз на издателите, в който членуват основно медии от кръга „Капитал“ и присъдружните им сайтове, предвождани от Теодор Захов, посетиха вчера Брюксел. Захов е съдружник на Прокопиев в „Икономедия“, дясна ръка на олигарха и съответно председател на полуанонимния Съюз на издателите. Поводът за посещението на отбраната групировка пък се оказа среща с председателя на Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA) Карло Пероне, когото те лично са облъчили с фалшиви новини.

Информацията за събитието бе

разпространена по познатата изпипана схема

чрез която фабриката за фалшиви новини добавя международен блясък на манипулативните си акции. Обширен репортаж се появи първо в англоезичния сайт на доверения им брюкселски дописник Горан Готев, който упорито използва традиционната международна медия „Юроактив“ (виж карето), в угода на разнообразни тъмни балкански интереси. Часове по-късно публикацията бе дословно преведена и публикувана в „Дневник“. Макар и на пръв поглед да изглежда странно, защо „Дневник“ съобщава новини за себе си, позовавайки се на други медии, причината е повече от прозаична. В усукано обяснение сайтът на Иво Прокопиев обяснява, че взема „новината“ от сайта на Георги Готев, който пък работи в уважаваната медия „Юроактив“. Така, макар и шизофренично, се използва за повече достоверност имиджът на въпросния базиран в Брюксел сайт.

Основната опорна точка

на цялото упражнение е разкрита и описана отдавна.

Група олигарси в лицето на Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев се опитват да си издействат застраховка срещу наказателно преследване за далаверите си. Дебела финансова сянка от Белград пък им спуска Българския Мадоф Цветан Василев, който харчи окрадените от КТБ милиарди с мечтата да избегне правосъдието. Поради тази причина те използват казионните медии, които притежават, за да получат алиби на издатели, притискани от властите в България, уж за да им запушат устата. Колко фалшиво е това алиби, е видно от самия им отчаян ход – да се откажат да прокарват манипулациите си, а лично да ги разпространяват. Причината е критично малкият брой читатели, които имат въпросните бутикови медии, а както сочат неоспоримите правила на пазарната икономика – аудиторията е най-големият лакмус за качеството на продукта, който произвеждаш. Именно против всякаква пазарна логика, а само благодарение на изпросени грантове от чуждестранни фондации и милостинята на олигархичните си собственици, тези издания продължават да съществуват. Апропо, в Съюза на издателите има точно 10 членове, като само един от тях издава национален ежедневник. Останалите са интернет сайтове, малки регионални медии и профилирани списания с миниатюрен тираж. А недоверието на българските читатели и съответно силната зависимост от парите на собствениците им е и основната причина представители на тези издания толкова настървено и самоотвержено да бранят олигархичните им интереси.

Групичката олигарси

създадени по времето на прехода

от Драгалевския лаборант Иван Костов, естествено посочват за свои основни врагове властите в България. Причината е, че техният Бащица отдавна не може да се добере до публичната власт в страната, съответно неговите олигархични отрочета вече не могат да се ползват от институционалния чадър, който Фетхуллах Костов бе опънал над тях. Затова правителство, прокуратура, контролни органи като Комисията за финансов надзор и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество се оказват основен обект на техните отчаяни вопли. Същевременно голям проблем за опазване на придобитите от тях по престъпен начин активи се оказва и публичността, която даваме ние от „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и Агенция Монитор.

Поради тази причина основен враг на олигарсите, криещи се зад фабриката за фалшиви новини, се оказва и нашият издател Делян Пеевски. Именно доминираната от интернет сайтове организация се оплаква от монопола, който Пеевски имал над разпространението на печатни издания. Освен, че е лъжа твърдението на представителите на въпросната групичка в Брюксел, логически това е абсурдно. Твърденията им, че се имали проблеми с институциите заради публикациите в притежаваните от тях медии пък хронологично не могат да бъдат потвърдени. По-скоро обратната връзка доказа самият Иво Прокопиев миналата седмица, тъй като първо се оказа, че дялове от бизнеса му могат да бъдат запорирани от КОНПИ и след това изведнъж „Капитал“ и „Дневник“ стартираха серия публикации колко зависим и компрометиран бил този орган. Самият олигарх пък се представи като тежко репресиран, откакто ГЕРБ е на власт в страната, а обвинението, което уж му били изфабрикували, е именно заради далавера с публични средства с двама от министри от първото правителство на тази партия.

Медийните бухалки на тези олигарси, макар и със затихващи функции, продължават да се насочват срещу неудобни за тях институции, бизнеси и личности, а последната им наказателна акция буквално премина границите, като опръска с фалшиви новини дори и Брюксел.

 

Скандален сайт на бивш

агент обслужва шайката

Интернет сайтът, който се използва за международна трибуна на фабриката за фалшиви 
новини, сам е обект на подозрения в манипулации. Скандал предизвика регистрирането 
на страница с името BulgarianPresidency.eu, която наподобява официалния сайт за 
БГ председателството на ЕС на ресорното министерство Bg-eupresidency.gov.bg.

              
            
Наложи се от ведомството официално да опровергават съмненията, че въпросният сайт-копърка има нещо общо с тях. Неговият собственик Георги Готев пък обясни, че проектът му имал за цел да пише новини, свързани с българското председателство 
на Съвета на ЕС. Сайтът му бил лично негов и го плащал от собствения си джоб, но имал подкрепата на работодателите си от euractiv.com, където Готев е 
зам.-главен редактор. Българският журналист, живеещ в Брюксел, пък всъщност има доста по-голям стаж в дипломацията, където кариерата му започва още 
през комунизма, когато баща му – покойният 
Горан Готев, е дългогодишен кореспондент на БТА в 
чужбина. Освен по семейна линия първият допир на 
Георги Готев е, че като дипломат е бил агент и на Второ главно управление на Държавна 
сигурност по направление чуждестранни журналисти. 
Подвизаващият се като агент Иванов е продължил да работи за тайните служби и след 
10 ноември. След това Готев става журналист и заема ръководни длъжности в различни 
медии в България и в Брюксел, като последно се установява в белгийската столица. 
Името му основно се свързва с различни медийни кампании в полза на левицата, а 
напоследък среща и щедрата подкрепа на изданията на уж прозападно 
настроения Иво Прокопиев.
 

Приватизира парите ни за

пенсии, отрови цял град с арсен

Всяка пропагандна машина си има свой идеолог. В случая с фабриката за фалшиви новини в ролята на българския вариант на Гьобелс влиза обвиняемият разградски олигарх Иво Прокопиев. Точно флагманът на издателската му група „Икономедиа“ - седмичникът „Капитал“, е в центъра на машината за клевети, изградена от галеника на Иван Костов. Това далеч не е случайно – именно на Прокопиев, на когото буквално подарява за жълти стотинки „Дамяница“ и „Каолин“ чрез разбойническата приватизация, Командира поверява ролята на главен инженер по моделиране на псевдогражданско общество. През годините хищникът от „Капитал“ изгражда стройна структура от медии и НПО-та, от една страна, за да получава финансиране по линия на грантаджийски схеми, от друга – за да лансира своите интереси и да притиска чрез шумни кампании, в които участва изградената от него медийна империя и близки нему говорители. И, разбира се, да прикрива престъпленията, изкарвайки проверките и разследванията срещу себе си едва ли не посегателство срещу свободата на словото. Именно с тази теза той се опита да прикрие факта, че с използваната от „Каолин“ технология е виновен за убийството на почти цял град, отравяйки водоизточника му с арсен, което пък причинява истинска епидемия от заболеваемост от левкемия. Пробва да прикрие и ред други разкрития. Например, че е финансирал ВЕИ начинанията си, „приватизирайки“ парите за втора пенсия на над 1,2 млн. българи, доверили се на най-голямото пенсионноосигурително дружество „Доверие“. Като „посегателство“ той оприличи и едно от най-големите разследвания срещу бивши високопоставени длъжности лица – делото по аферата „ЕВН“, по което той е обвиняем заедно с бившите министри на енергетиката и финансите Трайчо Трайков и Симеон Дянков.

 

Донев - подсъдим за данъчни престъпления, печели на

гърба на здравето ни

Подобно на Иво Прокопиев и господарят на хапчетата - фармацевтичният бос Огнян Донев, получава бизнеса си благодарение на благосклонността на Иван Костов и разбойническата му приватизация. Донев също е клиент на Темида - подсъдим е за укриване на данъци в размер на фрапиращите над 60 млн. лева. И пак подобно на разградския бос се възползва от битието си на издател, за да изкарва едва ли не репресия делото срещу себе си, макар обвиненията на прокуратурата да са потвърдени от експертизите на конституираните по процеса вещи лица.

Както Прокопиев, така и Донев мълчат гузно за първия си милион. В случая с фармацевтичния бос той е направен на гърба на здравето на всички пациенти. Само преди седмица пък лъсна, че е възможно болниците в страната да останат без доставки на онколекарства за следващата и по-следващата година, защото дистрибуторската фирма на собственика на „Софарма“ „Софарма трейдинг“ обжалва конкурса за централизираната доставка на медикаменти чрез търг, при който в реално време всеки може да види офертите на участниците в него. Причината за жалбата е прозаична – с въвеждането на централизирани доставки и прекратяването на досегашната практика всяка болница да се договаря поотделно секва и далаверата на Огнян Донев.

 

Газовият барон източи милиард,

иска да дупчи Добруджа

Газовият барон Сашо Дончев, който се опитва да се представя зад граница като издател на „независима медия“, в България е скандално известен с това, че натрупа над милиард от надуване на сметките за синьо гориво на гражданите и със скандалните си мераци да дупчи Житницата на страната ни Добруджа за газ.

За да спре всякакви опити за разследване на аферите му, газовият барон използва малотиражния си вестник „Сега“ за щит, зад който да се скрие от възмездието на Темида. Точно заради това, малко преди прокуратурата да обяви, че се проверява скандалното увеличение на цената на синьото гориво у нас, което Дончев издейства чрез пионката на Иван Костов в Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, газовият барон се пробва да организира пуч срещу главния прокурор Сотир Цацаров и така да отърве кожата на умиращия си бизнес. Оказа се, че надуването на цената на синьото гориво е направено с едничката цел да покрие разходите на „Овергаз“ за плащане на санкция заради газовата криза, пред която изправи страната в края на 2015 г.

Когато прокуратурата излезе със становище, че ще оспорва увеличението на природния газ обаче, Дончев пусна през машината си за медийни манипулации запис от среща с бизнесдами, на която клевети в натиск главния прокурор. Няколко проверки по-късно доказаха, че обвинител № 1 не е притискал скандалния бос, а точно обратното – Дончев е потърсил Сотир Цацаров в опит да си осигури съдебна индулгенция. Всички тези факти обаче липсват в писмото до Брюксел на шайката олигарси. Фактите обаче са лесно достъпни и най-вероятно няма да убегнат на еврочиновниците, които босовете се опитват да измамят с фалшивия си плач.

 
Деветте издания разкриха истината за връзките на задкулисието у нас

Книгите, които

разтресоха олигархията

Девет книги разтърсиха олигархията у нас и я накараха в публични гърчове да търси начин да спре разкритията ни. В опит да ни запушат устите олигарсите Цветан Василев, Иво Прокопиев, Сашо Дончев и Огнян Донев обединиха усилията си и създадоха медийната машина за лъжи, която да клевети издателя ни Делян Пеевски и чрез измислените си компромати да се опита да омаловажи разследванията ни за техните афери. А престъпните им далавери, които изобличихме, не са никак маловажни.

Показахме на нашите читатели как Българския Мадоф е изкопал дупката в КТБ и ограби вложителите и държавата. Разкрихме генезиса на олигархията, създадена от бандитската приватизация на Иван Костов, чрез която подари в ръцете на отрочетата си държавни бизнеси за милиарди. Разказахме ви с факти и документи и как след това всички тези босове се обединиха в едно злокобно задкулисие, което иска да властва над държавата и гражданите й с цел да пълни гушите на олигарсите.

Всички тези разследвания вбесиха задкулисните кръгове у нас. Дори се стигна дотам, че две от изданията да бъдат спрени под натиска на олигархичното партийно ГМО „Да(й), България“, ръководено от проваления правосъден министър Христо Иванов – друга видна кукла на конци на задкулисието.

Причината за „запора“ върху свободата на словото пък беше страхът на Пинокио, че скандалните му връзки със задкулисните кръгове у нас ще излязат наяве. Така под негово давление се стигна до това „Крадци на демокрация“ и „Маските на задкулисието“ да бъдат първите забранени официално у нас книги след падането на комунистическия режим в страната през 1989 г. Искането за налагане на цензура пък дойде именно от фабриката за фалшиви новини на олигархията и подопечните им политически марионетки, които иначе в публичното пространство се самопровъзгласяват за месии на свободното слово.

А ето и пълния списък на нашите девет книги, които можете да намерите на специална платформа в сайта на Информационна агенция Монитор, както и петте притурки „Факт Телеграф“ и други важни разследвания по темата:

 

 1. Яслата на „Агнешките главички“

 2. КТБ – Какво се случи

 3. Крадци на демокрация

 4. Маските на задкулисието

 5. Българската олигархия

 6. Българския Мадоф

 7. Хищникът от „Капитал“

 8. Газовия барон

 9. Капиталистите на комунистическата ДС

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Директор в US фирмата BGR Government Affairs: Ние защитаваме интересите на Пеевски

В понеделник Огнян Стефанов – агент Академик, сътвори поредната фалшива новина по адрес на депутата и наш издател Делян Пеевски, като в списвания от него сайт „Фрогнюз“ манипулативно се твърдеше, че министър Николина Ангелкова отишла в САЩ да ходатайства за Пеевски по измислената жалба, която БГ Мадоф Цветан Василев внесе срещу него по закона „Магнитски“. Според агента от ДС Ангелкова била платила „1 млн. долара да спасява Пеевски в САЩ“.

Порой с фалшиви новини срещу Пеевски

Депутатът и наш издател Делян Пеевски продължава да е обект на фалшиви новини по всевъзможни теми, като името му се намесва без никаква причина и дори елементарна логика във всички актуални теми само и само да се поддържа ежедневния норматив от манипулации по негов адрес. Пореден пример дават от сателитния на кръга „Капитал“ сайт „Офнюз“ в манипулативно поднесения уж „шегаджийски“ обзор на реакциите от пороя, който се изля в София в понеделник.