Снимки

Почти всеки втори товар, който возят железопътните превозвачи е опасен. В това число влизат нефта и нефтените продукти, твърдите минерални горива, химическите вещества и изкуствените торове. На тях се пада близо 50 на сто от всички превозени продукти през миналата година по релсите, показва справка на железницата предоставена на „Монитор“. Освен тях са превозвали нерудни суровини, руди и метални отпадъци, продукция на черната и цветната металургия, машини и хранителни продукти. Общо по релсите миналата година са минали 14,676 млн. т товари. Само за първото тримесечие на годината превозените продукти са повече 3,7 млн. лв.

От началото на годината инспектори на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ (ИАЖА)са извършени над 230 проверки. За сравнение през миналата година са проведени общо 930 инспекции.

Под контрол са минали както националната железопътна компания, която отговаря за инфраструктурата, така и всички 5 превозвача, които имат лиценз за превоз на опасни товари. А през април са направени и специализирани инспекции на местата са товарене и разтоварване на рисковите продукти. В същия период са извършени и проверки на гарите Пирдоп, Курило, Илиянци, Дружба, Долно Езерово, Бургас и Бургас-разпределителна, където е разрешено да се обработват опасни товари.

По данни на железницата отритите нарушения са малко. Най-често те се изразяват в пропуски във водене на документация, липса на капацитет на контролни апарати, както и неточно прилагане на изисквания на нормативните документи и правилата. На място инспекторите са гледали и оперативното ръководство на движението на влаковете, спазват ли се процедурите за безопасност и свързаните с работата на локомотивните машинисти, както и композирането на влаковете и осигуряване на технически изправен подвижен състав. Всички проверявани са запознати с констатациите. Към момента тече периодът, в който превозвачите могат да коригират работата си според препоръките, така че да се повиши нивото на безопасност.

Предстои инспекторите от ИАЖА да направят контролни проверки в периода юли-август, при които да се провери какво е свършено. Освен това до края на годината предстоят и други инспекции на превозвачите, които ще обхванат по-широк кръг от области, не само тези, засягащи безопасността.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Само 1 от 50 българи играят на борсата

Само 1 от 50 или под 2% от българските домакинства инвестират във фондове. За разлика от нас в Европа този показател е над 10%. На първо място пък се нарежда САЩ, където над 45% от домакинствата инвестират в подобен тип продукти. Това заяви Станислав Ангелов, мениджър „Инвестиционни продукти“ в една от родните банки, по време на форума „Шумът на парите“.