Снимки

Комисията за защита на потребителите (КЗП) тръгва на лов по плажовете, като ще следи дали коректно се обявяват цените и условията, при които можем да ползваме под наем плавателни средства и различни атракциони като джетове и надуваеми банани. Това заяви председателят на контролния орган Димитър Маргаритов в ефира на БНТ.

Целта е да се установи дали търговците, които предлагат подобен тип услуги са сложили уведомителни табели с цените, така че всеки един плажуващ да е наясно със сумата, която трябва да плати, ако иска да се повози.

Проверките на комисията, които са започнали още през миналия месец, показали, че обектите, които са били проблемни в предишните сезони

вече са готови да работят

„Това, което наблюдавахме особено през миналия сезон и имаше известен негативен оттенък, е че в началото сме силни, но малко трудно удържаме фронта до края. Когато целта е да развиваме по-дълъг летен сезон е редно търговците да си дават сметка, че трябва да запазят нивото на предоставяните от тях услуги до края му, когато и да е той”, отбеляза Маргаритов.

Капитан Живко Петров, директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ обясни за „Монитор“, че общо около 170 са корабчетата, които ще предлагат атракционни плавания по море това лято.

„Всички те са проверени. Инспекциите се правят всяка година преди началото на сезона. След тях се издават разрешителните за работа, като те важат само за година. Преди да се издаде документът,

се прави техническа проверка на кораба

След това се гледа дали има сключена задължителна застраховка. Следят се и медицинските свидетелства на капитана и екипажа, както и квалификациите им“, категоричен бе Петров.

По време на инспекциите били установени малки нарушения като например, че надписите на спасителните жилетки не се четат ясно или са изтрити. Сред пропуските са и недобре закачена лампичка към спасителната жилетка.

Най-често има пропуски във воденето на корабните дневници

като не е записано с колко хора се тръгва или дали им е проведен инструктаж.

По отношение на водните бази, от които тръгват различните надуваеми атракции, както и джетовете и водните колела, експертът разясни, че в последните години не се наблюдават проблеми. „Изискванията към нас са да има ограден коридор с въжета, както и поставяне на три пояса шамандури, които отделят мястото за плуване, за каране на водни колела и за джетове. И те минават на проверка преди началото на сезона“, каза още Петров.

Шефът на КЗП предупреди родителите да внимават и с покупките на различни надуваеми артикули като пояси, дюшеци и възглавнички. Той добави, че по отношение безопасността на този тип изделия компетентен орган е и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. А с помощта на Агенция „Митници“ стоките се задържат още на граница, тъй като те често не са българско производство, а идват от Далечния изток.

Маргаритов припомни случая от миналата година, когато по такъв начин

бяха задържани 8 хил. надуваеми стоки

предназначени за продажба по родните курорти. „Ако се позовем на статистиката, ще видим, че около 15% от всички уведомления, които обменяме с нашите колеги от европейските държави по т нар. система RAPEX за бърза обмяна на информация за опасни стоки, са точно такъв тип надуваеми артикули, повечето от които са предназначени за деца”, посочи още той.

Експертите съветват при избор на такъв тип продукти потребителите трябва да следят за трайна маркировка за съответствие „СЕ“. Това показва, че поясите са произведени по европейските изисквания за безопасност. Родителите е нужно да следят и за инструкция на българския език. Тя трябва да има описание за подходящата възраст и килограми на детето.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Цената на електронните винетки ще зависи от класа на пътя и състоянието му

С въвеждането на тол системата ще има различни тарифи за различните класове пътища, като за тези в най-лошо състояние няма да се плаща, докато не бъдат ремонтирани. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Светослав Глосов, който взе участие в заседание на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Започна асфалтирането на улиците в Мизия

„За една седмица ситуацията в Мизия е преодоляна, почистени са улиците и започна тяхното асфалтиране“. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след като се запозна на място с възстановителните работи след наводнението в Мизия.

До 15 септември пускат едната лента по главния път II-86 Смолян-Мадан

До 15 септември ще бъде пуснато движението в едната лента по главния път II-86 Смолян-Мадан в засегнатия от свлачище участък край село Влахово. Това обяви пред журналисти председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов. Той напомни, че свлачището е едно от най-големите по републиканската пътна мрежа заради което се е наложило спешно изграждане на временен път, по който се осъществява движението в момента.