Снимки

Въпреки напредъка на технологиите за биометрична идентификация, като разпознаването на пръстови отпечатъци, очи и лица, ръкописния подпис все още е най-често срещаната форма на биометрични данни използвана за проверка на нечия самоличност. Учени са разработили софтуер, който съчетава старото и новото, възползвайки се от възможностите на умните часовници да засичат движение, за да се провери истинността на подписа.

Специализираният хардуер, като цифров пад или специалната електронна писалка, които въведоха подписа в дигиталната ера, може да бъдат неудобни и скъпи. Новият софтуер, разработен от изследователи от университета в Тел Авив (ТАУ) и университета Бен Гурион в Негев, използва данни за движението, засечени от умния часовник носен от подписващият се.

Данните за движението засечени по време на изписване на подписа се улавят от акселерометъра или жироскопа на часовник, създавайки уникален идентификатор позволяващ определянето на подписа, като истински или фалшив.

”Използване на устройства, носени на китката, като умен часовник или фитнес тракер имат очевидни предимства пред други устройства за носене, тъй като те улавят жестовете на цялата китката, а не един пръст или ръката”, казва д-р Ерез Шмуели от катедра Индустриално инженерство в ТАУ и съавторът в проучването. „Докато няколко други скорошни проучвания изследват възможността за използване на данни за движението, за да се идентифицират потребители, за първи път се прилага за проверка на ръкописен подпис, който все още се изисква в банката, пощата и работата.

За тестване на точността на системата, учените използвали 66 студента от ТАУ. Всички от тях трябвало да е подпише 15 пъти на таблет с помощта на цифров стилус, носейки умен часовник. След това на студентите е пуснато видео с хора, които се подписват и получили задачата да подправят пет подписа от видеото, след кратки упражнения, като били възнаградени за „изключителните фалшификации”.

Въпреки че, софтуера за проверка на подписа постига „изключително високо ниво” на точност при откриване на фалшификати, учените признават, че основен недостатък на този подход е факта, че според скорошно проучване 66% от хората носят часовника си не на доминиращата ръка. Това означава, че по-голямата част от хората ще трябва да преместят умния часовник на другата си ръка при подписване, което ще има отрицателно въздействие при употреба на системата.

Въпреки това, екипът от учени е подал молба за патент и има планове за евентуална комерсиализация на технологията.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

Безжични слушалки с Bluetooth 5.0 и съвременни функции

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

През последните няколко години безжичните слушалки се превърнаха в потребност. Много от ранните технически неудобства, като например непостоянното сдвояване, вече са решени и сега се предлагат множество наистина прилични безжични опции за слушалки. Компанията от Хонг Конг, Jabees вече стартира първата си кампания в Kickstarter, приемайки поръчки за новите си безжични слушалки, наречени Firefly.

Откриват технологичен център за деца в столицата (ГАЛЕРИЯ)

На 23 юни в София Тех Парк отваря врати TechnoMagicLand - интерактивен технологичен център за деца и младежи, където ученици, преподаватели и родители ще имат възможност да опознаят науката и технологиите отблизо и да си отговорят на тези и още много въпроси.

Ovis разпознава и заобикаля препятствия

Куфар с изкуствен интелект следи собственика си

Ovis разпознава и заобикаля препятствия

Тези, които пътуват често, вероятно знаят колко е уморително да влачат куфара си навсякъде. Но е възможно да бъде много по-лесно, ако куфара може просто да следва собственика си. Компанията от Пекин, ForwardX Robotics, предлага точно това, с моторизираният си куфар Ovis.