Общинарите с отсрочка за забраната за участие във фирми

Първи поправки в антикорупционния закон

Общинарите с отсрочка за забраната за участие във фирми

Ограничението ще важи след следващите местни избори

Общинските съветници получават отсрочка за забраната за участие във фирми. Това става ясно от предложенията за промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, внесени от шефа на правната комисия в Народното събрание от ГЕРБ Данаил Кирилов и колегата му Християн Митев от „Обедни патриоти“. Според закона общинарите нямат право да са еднолични търговски, съдружници, акционери или пък да са в управителния или надзорния съвет на дадена компания, ако тя има сключени договори с общината, в чийто местен парламент са съветници. Същата забрана важи и за договорите с общински фирми. Това ограничение обаче вече предизвика хаос сред местната власт, като множество общински съветници предприеха мерки за излизане от фирмите си.

Депутатите предлагат този текст от закона да влезе в сила едва от 1 декември 2019 година, вместо да важи от края на януари. Това обаче на практика означава, че с мораториума ще трябва да се съобразяват следващите общински съветници с мандат 2019 година-2023 година, тъй като догодина трябва да се проведат местни избори.

В мотивите си народните избраници, които са внесли измененията посочват, че настоящите общинари вече са подали декларации за несъвместимост. В практиката обаче се създавали различни хипотези по отношение на вече сключени договори, като например такива за наем на помещения, които се ползват от личните лекари, които са и общински съветници, за техните кабинети. В мотивите към законопроекта се посочва също така, че за новите ограничения трябва да се осигури период, така че бъдещите общинските съветници да съобразят и да решат дали въобще искат да влязат в местната власт.

Предложените поправки всъщност са първите, касаещи новия антикорупционен закон. Ако бъдат приети, нормативният акт ще бъде приет едва няколко месеца, след като бе гласуван окончателно от депутатите в края на декември 2017 година и обнародван в Държавен вестник месец по-късно.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.