Снимки

Лекарства се изписват без да е необходимо. Нито една здравна институция не събира данни за проблема. Липсва и точен анализ дали излишно се харчат обществени средства за свръхизписване на медикаменти. У нас няма аналитично звено за предписването на лекарствата. За това алармира пред БНР заместник – председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова. Често пъти сме свидетели, как пациенти излизат от лекарските кабинети с рецепти за по 7-8 лекарства и то за състояние, което невинаги е много тежко и много сериозно и налагащо толкова много медикаменти, допълни тя. Завеждащата Клиниката по вътрешни болести в Александровска болница проф. Даниела Бетрова също смята, че има свръхизписване и дори посочи, че това се прави с инхалаторни кортикостероиди. По думите й понякога има неприятни странични ефекти и допълнително хоспитализиране във връзка с тези нежелани лекарствени реакции.
За излишно изписани и в големи количества антибиоэтици предупреди и нациоэналният консултант по микробиология и директор на Националния институт по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Пред „Монитор“ той обясни, че мледици в лечебни заведения тъпчат хоспитализираните пациенти с тези силни лекарства като превенция срещу вътрешно болнични инфекции. Репортерска проверка на „Монитор“ установи, че болниците от години не назначават клиничен магистър-фармацевт, какъвто беше задължителен преди време. Задачата на този специалист е да отчита лечебният ефект от терапията с различните медикаменти и да следи за полипрагмазия, както се нарича на медицински език презастраховането с лекарства, а също и за странични неблагопирятни реактции при пациентите. Общгопрактикувакщи лекари пък, изписват антибиотици на хората без да са им направили предварително антибиограма, тъй като тази манипулация, на практика, не им се заплаща от здравната каса. Според председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров само недостатъчно подготнвен медик може да изписва свръхмедикаменти. По думите му у нас няма човек, който да е само с едно заболяване.

В Италия също се оплакват от прекомерна употреба сна лектарства. На 118-ия Национален конгрес на дружеството на италианските лекари по вътрешни болести, състоял се прези миналия месец експерти алармираха, че на хората над 65 годишна възраст се предписват прекалено много лекарства. Това предизвиква усложнения в самия болен, освен че разходите на здравноосигурителните фондове се повишават. Италианско проучване показва, че 60% от изписаните хоспитализирани на се прибрали у дома с ненужни медикаменти, някои от които дори са им оказали опасни странични реакции. В България подобно проучване не е правено.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.