Снимки

Прокуратурата повдигна обвинение за умишлена безстопанственост на зам.-външния министър Христо Ангеличин. За него съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Обвинението е за злоупотреба със служебно положение заради погазване на Закона за обществените поръчки.

В края на миналата година прокуратурата образува досъдебно производство срещу служители на МВнР по сигнал бившия външен министър и настоящ соцдепутат Кристиян Вигенин.

Става дума за закупуването на телефонни компютърни централи за задграничните ни представителства. Любимецът на Иван Костов, от чиито редици произлиза Христо Ангеличин разпратил грами на 12 посланици, на които им било наредено да платят незабавно на предварително посочена фирма, без за това да бъде проведена обществена поръчка. На всеки посланик били изпратени оферти от това дружество, банковата сметка и проформа фактура със сума. Става дума за дипломатическите ни представителства в Брюксел, Женева, Париж, Рим, Брюксел, Варшава, Стокхолм, Анкара и Истанбул. Голяма част от дипломатите ни отказали да платят сумите. Друга част го направили, но след като разбрали, че службите правят проверка, си поискали парите обратно и фирмата ги върнала. Само един посланик пък се поинтересувал дали има сключен договор с въпросното дружество и на какво основание трябва да преведе сумата.

"Обвинението касае действията на Ангеличин в периода от 17 ноември до 5 декември 2016 година“, обясни от своя страна говорителят на СГП Зорница Таскова. Тя уточни, че в този период в качеството си на длъжностно лице, с цел да набави на конкретна облага на конкретно дружество, заместникът на Даниел Митов е нарушил служебните си задължения и е създал реалната опасност да настъпят значителни вредни последици в размер на над 830 000 лв. Вместо до проведе нужната процедура, Ангеличин разпоредил незабавно закупуване на телефонните централи. За тези си действия той може да получи до 5 години затвор, обясни Таскова.

Бързите действия на прокуратурата и ДАНС са предотвратили все пак реалното настъпване на вреда, увери тя.

Почти всички посланици вече били разпитани и устно потвърдили данните от сигнала, като предоставили и самата грама, с която им е наредено да изплатят парите на фирмата.

От прокуратурата отрекоха повдигането на обвинения срещу Ангеличин да е предизборно. „Действията на прокуратурата не са обвързани с политическата конюнктура в страната“, категорична е Таскова.

Междувременно от прокуратурата дадоха разяснения и по друг казус. Обвинението разследва и други ръководни кадри на МВнР за престъпление по служба и безстопанственост, като в четвъртък е образувано и досъдебно производство. За да осъществява своята дейност, ведомството се нуждаело от логистика за командировките в чужбина. За тази цел трябвало да избере фирма, която до отговаря за закупуването на самолетните билети, хотелските резервации и настаняванията. Това трябвало да стане чрез провеждането на обществена поръчка или ако има форсмажори обстоятелства да се пристъпи към пряко договаряне. Вместо това обаче висшите чиновници сключили споразумение със земеделското министерство и фирмата, която то избрало за същата дейност. По силата на договора между МЗХ и фирмата, последната предоставила доста атрактивни условия и значителни отстъпки при колективните пътувания и отмяната на резервации. Външно министерство, след сключване на споразумението, имало право на същите отстъпки. Въпреки това за шест месеца МВнР изплатило сума в реален размер от около 700 000 лева на тази фирма, без да отчитат отстъпки. Това ужилило бюджета на ведомството със 148 000 лв. Първото споразумение било сключено на 15 януари 2016 година и било със срок на действие три месеца. След неговото изтичане обаче, на 22 април било подписано ново, при същите параметри.

От прокуратурата не уточниха обаче дали Ангеличин е сред разследваните висши чиновници. „Налице е заобикаляне на ЗОП и нарушение на забраната в него да се разделя обществена поръчка“, обобщи Арнаудова.

 

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Разпитват свидетелите, видели последни 11-годишната Никол

Свидетелите, които са видели 11-годишната Никол за последно жива бяха призовани пред Бургаския окръжен съд. Второто заседание по делото за жестокото убийство започна в понеделник. Част от хората, с които детето е разговаряло непосредствено преди да бъде заклано в асансьора ще бъдат разпитани във вторник.

Осъдиха условно шофьор на автобус за смъртта на пътничка

2 години лишаване от свобода, отложени с 3-годишен изпитателен срок, както и отнемане на правото да управлява моторно-превозно средство за 2 г. е наказанието, което Варненският окръжен съд наложи на шофьор на автобус, нарушил правилата за движение и с това причинил по непредпазливост смъртта на пътничка.

3 г. условно за бивш преподавател в СУ за перверзии

Софийски районен съд осъди на 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок бившия преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” Чавдар Стоянов за извършени от него 2 престъпления – опит за принуда и действия за полово удовлетворение с лице от същия пол, съобщиха от Софийска районна прокуратура.