Снимки

Столичният общински съвет прекрати градоустройствената процедура за строеж на небостъргач в „Стрелбище“. На първата си сесия след почивката общинските съветници единодушно решиха да поставят нова пречка пред намеренията на строителната фирма НИКМИ да издигне 44 етажна сграда до кръстовището на булевардите "България" и "Петко Тодоров". 
Издигането на високата сграда предизвика десетки протести на живущите в района. Стигна се дотам да премахнат оградата, която фирмата беше поставила, но тя отново се появи. НИКМИ получава терена след решение на СОС през 2006. От 2009 г. Обаче статутът на терена е за зелена площ, като предназначението му е защитено с промяна в Общия устройствен план на града. Главният архитект на София Здравко Здравков също няколко пъти се обяви против строителството и общината два пъти отказва да издаде разрешение. Това накара инвеститорът да стигне до съд. Върховният административен съд отхвърли отказите на Столична община, но все още няма промяна на устройствения план. Заради отказа на Здравков съда му е наложил и санкции, които той обжалва. „Това говори за една преднамереност, защото в рамките на един ден получих две глоби за общо 10 500 лв. Те са обжалвани, но от тази седмица отново има сигнал в прокуратурата срещу мен“, заяви Здравков. 
Главният архитект обясни, че с решението на общинските съветници, ще могат да атакуват решението на съда като нищожно.

„Ще продължим битката със зъби и нокти за защита на терена като част от зелената система с привеждането му в режим на озеленяване“, категоричен е архитектът. От НИКМИ отказват да водят разговори с Общината за промяна на мястото за строеж на високата сграда. Той призова инвеститорите да проявят достатъчно разум и да преговарят, а не двете страни да си разменят реплики през медиите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Модернизират е-регистрите

Агенция по вписванията е бенефициент по проекти, свързани с надграждане на два от най-важните регистри, администрирани от Агенцията – Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел и Имотен регистър.

Разпространяваното съобщение в социалните мрежи не отговаря на истината, категорични са общинарите

Столична община след сигнал за отрова: Водата в София не е опасна

Разпространяваното съобщение в социалните мрежи не отговаря на истината, категорични са общинарите

Всички показатели за качество на питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столичната община, са в норма, по данни от лабораторните изследвания на “Софийска вода”.

Кв.

Вижте къде няма да има вода утре в София

Кв. "Димитър Миленков" ще остане временно без водоподаване

На 21 май 2018 г. (понеделник), във връзка с диагностика на уличен водопровод в кв. "Димитър Миленков", се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 16:00 часа на клиентите на "Софийска вода”, живеещи в района на: кв. "Димитър Миленков"