44 000 студенти тръгват на платен стаж

44 000 студенти тръгват на платен стаж

МОН ги праща да практикуват по европроект за 46 млн. лв.

44 000 студенти ще получат възможността да практикуват в реална среда специалността, в която се обучават. Младежите ще могат да изкарат стаж в рамките на 240 астрономически часа за половин година, след който ще получат удостоверение и еднократна стипендия в размер на 600 лева.

Това ще се случи по проект „Студентски практики - фаза 2“, който образователното министерство стартира. Той ще бъде финансиран с 46 млн. лв., които са осигурени от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Проектът надгражда предхождащия го „Студентски практики - фаза 1“, по който 45 453 студенти завършиха успешно своето практическо обучение. Втората фаза ще продължи 40 месеца - от 13 януари 2020 г. до 12 май 2023 г., като желаещите студенти могат да кандидатстват през сайта на проекта https://praktiki.mon.bg.

Целта на проекта е да засили връзката между теорията, която студентите усвояват във вузовете, и практиката, която могат да натрупат с помощта на бизнеса. Работодателите пък ще дадат обратна връзка на университетите за съдържанието на учебните планове и програми към нуждите на пазара на труда.

Студентските практики ще борят и недостига на кадри в областта на педагогическите, инженерно-техническите и природните науки, както и изоставането в обучението по нови професии, необходими за зелената икономика, високотехнологичните и иновативните дейности. В проекта се предвижда в класните стаи да влязат 6000 студенти от областта на педагогическите науки. С реалната работна среда ще се сблъскат и 7000 обучаващи се в техническите специалности, както и 2700 от областите природни науки, математика и информатика.

Един студент може да бъде включен в практическо обучение по веднъж за всяка една от степените си на обучение. Магистрите обаче имат шанса да изкарат две практики, финансирани от оперативната програма. 6-месечното обучение преминава с помощта и под контрола на ментор от организацията, която провежда практиката, и на академичен наставник от висшето училище.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.