Снимки

Търговска верига за хранителни стоки масово заблуждава клиентите си с две различни цени за един и същи продукт, като на опаковката пишело едно цена, а на касата ни маркирали друга. Това съобщи Комисията за защита на потребителите (КЗП) след като Върховният касационен съд (ВКС) потвърди с окончателно решение колективния иск на комисията.

До завеждането на колективния иск се е стигнало поради

нарушаване на влязла в сила заповед на КЗП

за забрана прилагането от търговеца на нелоялните практики.

Проверка на контролния орган в няколко обекта на въпросната верига установила, че потребителите може да заплатят с до 4 лв. над обявената върху опаковката цена при покупка на предварителни разфасовки на млечни продукти. Предпоставка за това е разминаването между цената върху продуктовата опаковка, която обикновено ориентира клиента при вземането му на решение за покупка, и посочената на рафта цена, която се маркира на касата и в общия случай е с около два лева по-висока.

От КЗП дават пример, че търговецът поставял върху вакуумната опаковка на кашкавал цена 12,29 лв. за килограм и 2,26 лв. за разфасовка от 192 гр., маркираната обаче цена на касата за килограм е 14,34 лв. и 2,76 лв. за количеството в опаковката. Това означава, че клиентите на магазина плащали за килограм с над 2 лв. повече, отколкото очаквали.

Нарушението е констатирано за около

десет вида от изложените на щанда продукти

от които към момента на проверките са били налични близо общо 200 разфасовки. В някои случаи дори е установено, че върху опаковките на предварителни разфасовки от един вид продукт е поставена различна цена за килограм.

Комисията е забранила описаните нелоялни практики със заповед, потвърдена от съда. Нова проверка след влизането в сила на разпоредбата обаче показала, че търговецът продължавал да извършва същите нарушения. Следващата предприета от КЗП стъпка е завеждането на колективния иск. С потвърждаването му през декември 2016 г. ВКС задължава търговеца да не прилага в бъдеще тези практики.

От решението на съда става ясно, че сигнал е подаден срещу магазин „Т-М.“, който се намира в Търговски център „Фрапе“ в Пловдив. Там потребител купил кашкавал и е установил, че при обявена върху опаковката цена за 1 кг - 10.89 лв. е заплатил

маркирана в касовия бон цена за 1 кг - 12.79 лв.

„В случая е налице разминаване не само между цените, означени върху опаковките на стоките, поставени от производителя с тези на търговеца-ответник, но и между поставените от търговеца цени на рафтовете в магазините му и тези, по които се маркират стоките на касата в същите тези магазини на търговеца“, пише в съдебното решение.

От КЗП съветват потребителите да сравняват цената на опаковката с тази на щанда и да следим внимателно маркирането на продуктите на касата.

От друга страна регулатора препоръчва на търговците да не допускат две различни цени на една и съща стока в обекта, както и цените на предварителните разфасовки да се поставят директно върху опаковката или в непосредствена близост, за да не се заблуждават пазаруващите.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

А1 стартира своята стажантска програма

Свежи млади надежди ще се влеят в екипа на А1. За 14-та поредна година телекомът стартира своята стажантска програма, чиято цел е да развива бъдещи професионалисти в различни области.

Изтеглят 1,1 млн. яйца от фермата с птичия грип в Добричко

Български яйца от ферма за кокошки в добричкото село Дончево ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи грип, съобщи д-р Райна Иванова от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) пред БНТ. Изтеглените яйца са около 1,1 милиона, поясни още тя.

Търгът ще се проведе на 10 юли 2018 г. с първоначална цена 50 287.50 лева

НАП продава дърводелски цех заради неплатени дългове

Търгът ще се проведе на 10 юли 2018 г. с първоначална цена 50 287.50 лева

Апетитен производствен имот продава на търг през месец юли НАП - офис Пазарджик, съобщават от пресцентъра на приходната агенция. Имотът - дърводелски цех, намиращ се в гр. Ветрен, е собственост на длъжник на агенцията.