Пращат психолози при  бежанците с пари от ЕС

Специалистите ще посещават всички центрове за настаняване

Пращат психолози при бежанците с пари от ЕС

Ще ги пазят от самоубийства и конфликти помежду им

Психолози и социални работници ще бъдат изпратени при бежанците в лагерите у нас, като разходите за това ще се покрият от договорените през миналата година от премиера Бойко Борисов 160 млн. евро от ЕС. Сумата от Брюксел за осигуряване на специалистите е 400 000 лв., а още близо 44 000 лв. ще осигури националният бюджет. Средствата са заложени в документацията към обществена поръчка, чрез която ще бъдат ангажирани поне 8 транскултурни посредници, 11 социални работници и 5-има психолози. Те ще трябва да работят с настанените мигранти в приемателните центрове в София, Харманли, Пъстрогор и Баня до края на януари 2019 година. От всеки от тях ще се изисква да има поне 2 години професионален опит.

От експертите ще се очаква да предоставят широк спектър от експертна помощ, става ясно от документацията към търга. Те ще трябва да провеждат психологически интервюта, за да идентифицират рисковите чужденци. На тях ще се разчита в кризисни ситуации със силно травмирани мигранти, включително ще трябва да разпознават рисковете от самоубийства, като при необходимост насочват чужденците към психиатрична помощ. Социалните работници и психолозите ще посредничат при решаване на конфликти между настанените деца или възрастни от различни общности. Те ще трябва и да подготвят психологически бежанците да се справят с трудни ситуации, както и да се адаптират към живота у нас.

Транскултурните посредници пък ще организират куп инициативи, с които бежанците да поддържат своите етнически характеристики, но и да свикват с нашите традиции. Ще се отбелязват празниците на съответната общност и ще се популяризират сред българското общество. Наред с това с различни спортни прояви и състезания между бежанците, както и с българското население, ще се насърчава междукултурният диалог. Мигрантите ще бъдат насочвани и към курсове по български език, образователни и спортни занимания, ще бъдат ориентирани и за намиране на работа у нас. Специално внимание ще бъде обръщано и на непридружените малолетни и непълнолетни чужденци, търсещи международна закрила.

Осигуряването на психолози и транскултурни посредници в центровете е в контекста на намаляващия миграционен натиск, при който усилията на властите все повече се насочват към създаването на предпоставки за по-добро интегриране на чужденците, които остават да живеят у нас. Само преди ден министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви от Брюксел, където беше на среща по мигрантските въпроси с колегите си от ЕС, че през последните месеци натискът по нашата граница е намлял със 70%. Той изтъкна, че това е в резултат на усилията, положени от българските власти, финансовата помощ от ЕС, изградената ограда по браздата с Турция, както и доброто взаимодействие с южната ни съседка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.