Глобиха университет за изнасяне на лични данни

Глобиха университет за изнасяне на лични данни

Глоба от 500 лв ще трябва да заплати старозагорският Тракийски университет за разгласа на лични данни без знанието и съгласието на притежателя им. Решението е на Комисията за защита на личните данни след жалба на Юлия Х.Р.

Според жалбоподателката от приятели тя научила, че трите й имена; домашен и имейл адреси; ЕГН; номер на лична карта; снимка; телефон и данни за дипломата й от средното училища са използвани като примерен образец как да бъдат попълвани документи от новоприетите студенти при Стопанския факултет на старозагорската Алма Матер

Данните били взети едно към едно от собствената и молба за записване.

Така изготвеният образец бил поставен на няколко видни места във фоайето на факултета и всеки , който не го мързяло можел да си ги припише и използва в неин ущърб.

Жалбата била подадена на 17 юли т.г., а на проведено на 16 септември заседание комисията приела , че тя е допустима.

В хода на проверката било установено, че има такъв казус, като преписването на личните данни било извършено от служителка на отговорния за кампанията отдел при Стопански факултет.

След получаването на сигнал за неправомерността на действията съответните служителки заменили образеца с друг, в който данните били фиктивни.

Предприети бил действия и за наказание на допусналата гафа служителка

Въпреки че университетът е регистриран като администратор за лични данни случилото се било наказуемо, категорични са членовете на КЗЛД и на 17 ноември т.г. постановили глобата.

Навръх 8 декември жалбоподателката Юлия Х.Р. публикува на личната си страница следния пост:“В деня на студентския празник искам да направя публично достояние деянията на администрацията на Стопански факултет, Тракийски университет, за да си знаете и да се пазите от тази институция! Пазете си личните данни от попадане в техните ръце - не се знае кога ще "виснат" в някое фоайе пред погледите на стотици студенти, родители и техни приятели. И си търсете правата, колкото и обречено да ви се вижда!

Ето, че въпреки съмненията на всички и подценяването на случилото се, аз успях да осъдя Университета! Вярно, не беше това, което очаквахме аз и различни адвокати да бъде, но и това е нещо! Нещо, с което мога да се похваля!“. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.