10 общински болници  заплашени до закриване

Работодатели и синдикати алармират:

10 общински болници заплашени до закриване

10 общински болници са заплашени от закроване, заради дългове, алармираха работодатели и синдикати по заседание на тристранката. Финансови проблеми имат общинските лечебни заведения в Петрич, Белоградчик, Тутракан, Гоце Делчев, Омуртаг, Димитровград. "Към края на октомври 31 общински болници имат неразплатени задължения в размер на 24 млн. лв. Други 5 млн.лв. са неразплатени от НЗОК за надлимитните дейности", заяви председателят на Сдружението на общинските болници Неделчо Тотев. 
От КНСБ предлагат създаване на държавен фонд за подкрепа на общинските лечебни заведения, изпаднали в финансов колапс. "Обсъждали сем варианта за финансова помощ от държавата, но това би довело до санкции за България от Европейската комисия", обясни знам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. 
От Сдружението на общините в България пък предлагат помощта, която държавата отпуска за подкрепата на болниците в отдалечените, труднодостъпни райони да бъде увеличена. "Сега годишно се заделят 6млн.лв за 60-65 лечение заведения. Това, което ние искаме тази сумата да бъде увеличена на 12 млн.лв. за следващата година" , обясни председателят на сдружението Гинка Чавдарова. В петък представители на сдружението имат среща със здравния министър Кирил Ананиев, на която ще обсъдят възможността за удвояване на средствата.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.