Снимки
Освен че е ползвал КТБ като личен банкомат, раздавайки необезпечени кредити за милиарди на фирми от обкръжението си, Цветан Василев е точил трезора и с договори за консултантски услуги. Това става ясно от доклада на комисията в НС за аферата „КТБ”, който бе публикуван в края на миналата седмица.
В него фигурира списък на фирмите, на които фалираната банка е плащала милиони за различни услуги. Дружествата са общо 13, като 3 са тясно свързани със забегналия в чужбина пишман банкер и са били на хранилката на КТБ по общо 5 контракта. Това са „Целум България”, „Маркет енд проджект консулт” и „Велдер консулт”. Каква точно е сумата, която трезорът е налял в тях, засега не е ясно, защото в списъка на комисията не фигурират сумите по договорите. Първенец по контракти е „Маркет енд проджект консулт”, която през януари 2013 година е сключила договор с КТБ за изготвяне на
икономически разработки
и доклади. През май същата година и през януари 2014 година е сключила анекси към въпросния контракт. Справка в системата за фирмено разузнаване ДАКСИ показа, че дружеството е собственост на две физически лица, едното от които - Васил Петков, е и негов управител. Симптоматичното е, че Петков е бивш управител на една от свързаните с Василев фирми, получавали мастити кредити от КТБ - „Витенда”, а също ексмениджър и бивш собственик на друго от дружествата, свързани с банкера - „Хедж консулт”. На хранилка с консултантски договор за мобилни разплащания се е уредила и друга компания, чиито следи водят право до забегналия в чужбина пишман финансист - „Целум България”. Според официалните документи, публикувани в Търговския регистър, в борда на директорите на фирмата е не кой да е, а един от изпълнителните директори на КТБ - Илиан Зафиров. Връзката между фалирания трезор и компанията не се изчерпва дотук. Справка в списъка с акционерите в дружеството показа, че сред юридическите лица, държащи дялове в него, са самата КТБ, както и друга свързана с банкера фирма - „Велдер консулт”. „Велдер консулт” е съсобственост на една от основните компании, чрез които Василев е въртял схемите си -„Хедж инвестмънт България”. Самото „Велдер консулт” също е било на хранилката на КТБ, като през 2008 година е сключило рамков договор за консултантски услуги.
В същото време от отчета на синдиците в КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев стана ясно, че от международната фирма „АликсПартнърс” са подхванали още 10 съмнителни кредита. Компанията ще търси информация не само за клиентите, но и за свързаните с тях лица. Разследващата фирма започна работата си по казуса „КТБ” преди две седмици, като под лупа вече се разглеждат
54 неиздължени заема
към фалираната банка. При проверките компанията събира доказателства чрез външни източници, като използва и данните, събрани през последните две седмици.  Договорът между синдиците на КТБ и „АликсПартнърс”, сключен преди две седмици, цели компанията да проследи финансовите потоци, за да стане ясно как е била източвана КТБ.  Предвижда се компанията да помага на синдиците и с правни препоръки. Така те ще могат да предприемат необходимите действия, за да върнат част от загубените активи в имуществото на банката.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Българи горят с по милион за екскурзии от сайтове клонинги

Българи горят с по около един милион лева годишно от сайтове, които са копия на официални страници на хотели, туристически агенции и посредници при запазвания на стаи и апартаменти. Това съобщиха за „Монитор“ разследващи, които работели по стотици сигнали за измамени, които са дали близо 1 млн. лева за 12 месеца и така не са получили услугите, за които са платили.

Почетоха жертвите на атентата в Сарафово с възпоменателна церемония

"Вярваме в правосъдната система на България, а също и че извършителите от Хизбула ще получат заслуженото наказание. Все още не е открит лек срещу омразата и фанатизма, нужно е да сме единни. Израел и България ежедневно демонстрират това", каза посланикът на държавата Израел у нас, н.пр. Ирит Лилиан, по време на възпоменателната церемония на летище Бургас, в памет на жертвите, загинали в кървавия атентат на този ден преди 6 години. 

Кметът на Поморие даде на Цацаров аферата от рекета на „Бивол“

2 чувала с 4 класьора за скандалната сделка за аферата „Кабланд”, с която бе рекетиран и от сайта „Бивол“, занесе вчера кметът на Поморие от 2011 г. насам Иван Алексиев на главния прокурор Сотир Цацаров.