Снимки

Върху нови изследвания, лекарства и терапии за онкологични, сърдечносъдови, невро-дегенеративни, автоимунни заболявания работят учените от Института по молекулярна биология, съобщиха от БАН. Те се стремят да разберат молекулните механизми, определящи възникването, развитието или терапията на най-различни патологии, станали бич за съвременното общество. Най-новите разработки и научни постижения с реално приложение в области като биомедицина, екология, репродуктивна биология, археология, дизайн и изпитване на нови лекарствени препарати бяха представени от директора на Института по молекулярна биология “Акад. Румен Цанев“ при БАН доц. Ива Угринова.

“Нашите фундаментални научноприложни изследвания са в широк диапазон от области. Нашата цел е да решаваме социалнозначими проблеми. Сред приоритетите ни са биологията на стареенето и осигуряването на възможности за здравословно остаряване. Работим по създаването на молекулни маркери за ранна диагностика на социалноначимите заболявания при човека. Молекулярните ни биолози съдействат и за определянето на генетичния профил на населението по нашите земи“, обясни доц. Милена Георгиева, ръководител на “Медикобиологични изследвания”. Учените от БАН работят и върху геномната стабилност и динамичните процеси, свързани с нейната поддръжка, както и по приспособяването на човешкия геном към околната среда.

“Институтът по молекулярна биология на БАН вече има всички шансове да развива наука на световно ниво. С финансиране по европроект вече разполагаме със свръхмодерна апаратура, която ни позволява въвеждането на качествено нови изследвания - в търсене на мутациите в основата на различни заболявания, включително и рак, синтез и изпитания на лекарства. И вече сме започнали няколко важни за медицината проекти. Свръхмодерен масспектрометър доказа пряката си полза. В момента се изследват серумни проби от пациенти с атеросклероза в търсене на белтъци, които могат да предскажат развитие на сърдечна недостатъчност“, обяснява доц. Угринова. За подобен анализ до преди седмици учените изпращали пробите си в чужбина. Сега обаче този апарат за милион и половина лева ще ускори невероятно въвеждането на диагностичен тест за сърдечна недостатъчност. Освен за научни, той е незаменим и за медицински изследвания, например защо едно лекарство не може да действа на болния.

“Не можем да се нарадваме и на микро-калориметъра. Сега той измерва взаимодействието на онези молекули, проектирани с помощта на суперкомпютър, в търсене на лекарство срещу множествената склероза. Могат да се наблюдават живи клетки, да се откриват и синтезират лекарства, да се изследва действието на гените”, коментира още доц. Угринова.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Учени посочиха колко е полезната доза твърд алкохол на ден

Учени от Кралския университет в Белфаст откриха, че хората, които пият не повече от една стандартна дажба алкохол на ден (десет грама чист алкохол), са по-малко заплашени да развият злокачествени заболявания от онези, които я превишават, съобщи Лента, като се позова на Медикъл експрес.

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.