Снимки

Международен екип от учени, включващ компютърни специалисти от IBM, успешно изпробва алгоритъм за машинно обучение, който може много точно да предвиди дали човек ще развие психоза, като просто анализира неговата реч.

Изследователският екип на IBM от отдела за Компютърна психиатрия Нервоизобразяване (Computational Psychiatry and Neuroimaging) работи от известно време върху разработването на начин за точно определяне на психиатричното състояние на лице, използвайки части от речта. Изследване проведено през 2015 г., показало изключителен успех, но било необходимо по-широко проучване за бъдещото развитие на системата.

Ново проучване, включващо по-голяма група от хора и различен протокол за оценка, системата успяла ефективно да предскаже появата на психоза в рамките на две години при лицата в риск с точност до 80%. Изследването е резултат от международното сътрудничество между Mt. Sinai School of Medicine, Columbia University, UCLA, университетите в Мелбърн, Австралия и Буенос Айрес, Аржентина.

Системата изследва записи от интервюта с лица, идентифицирани като изложени на риск от развиване на психоза, около една четвърт от които развиват психично разстройство през следващите две години. От участниците било поискано да обяснят колко добре разбират кратка история, която трябвало преди това да прочетат. Алгоритъмът изследващ речта, успял да определи с 83% точност дали лицето ще развие психоза.

„Вече съществуват нови компютъризирани методи за характеризиране на сложни поведения, като например езика”, обясняват от медицинското училище Mt. Sinai. „Речта е лесна за записване и е евтино да бъде анализирана чрез компютърен анализ. Тази технология може да се прилага в психиатрията, както и в други области на медицината.”

Широките приложения за тази технология са известни на екипа от IBM Research, който разработва подобен компютърно диагностичен анализ на речевите модели за състояния, включващи болестта на Паркинсон, Алцхаймер и депресия. Крайната цел е разработването на диагностично приложение, което да анализира речта на човек и да предупреждава при риск от развиването на различни психични заболявания.

„До пет години това, което говорим и пишем, ще бъде използвано като показател за нашето психическо и физическо здраве”, казват от IBM Research. „Моделите на реч и писане анализирани от когнитивни системи, ще откриват признаци на ранна фаза на умствени заболявания, което ще помогне за ранното им лечение”.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Имота се намира на върха на оптично влакно

Нанофабрика изгради най-малката къща

Имота се намира на върха на оптично влакно

Малките къщи, добиват все по-голяма популярност. За да демонстрират възможностите на нова нанороботизирана система, френски учени изградиха микро къща на раздвоения край на оптично влакно.

Газ поддържа мотоциклета в траектория

Система на Bosch прави мотоциклетите по-безопасни

Газ поддържа мотоциклета в траектория

Производителите на мотоциклети се стремят да ги направят колкото е възможно по-безопасни и обикновено за това се грижи електроника, като контрола на сцеплението, ABS в завой и електронното окачване.

Устройството изгражда обекти без нагряване

Заработи най-големия 3D принтер

Устройството изгражда обекти без нагряване

Австралийската компания Titomic представи най-големият 3D принтер за метал, в света, в напълно автоматизираното си съоръжение в Мелбърн.