112 пуска опция колата ни да вика помощ при катастрофа

3 бона глоба за тежки камиони в града

112 пуска опция колата ни да вика помощ при катастрофа

Писта за разследващите полицаи към шефския стол в областните дирекции

Системата за спешни повиквания 112 ще създаде техническа възможност „умните“ коли да викат помощ в случай на катастрофа и друг инцидент, който не позволява на шофьора да се обади сам. Това уточни пред агенция „Монитор“ зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Минути по-рано депутатите приеха на първо четене промени в съответния закон, който урежда дейността на спешния номер чрез преходни разпоредби в други поправки в Закона за МВР. С тях за пръв път се разписва въвеждането на европейската еCall система, чрез която автомобилите чрез активиране на бордови сензори се свързват с оператор на 112. Ципов поясни, че с предстоящото обявяване на новта обществена поръчка за поддръжка на спешния телефон ще бъде заложено и такова условие – системата да има и опция за eCall. Подготовката на търга вече била на финалната права и до седмица-две ще тръгне. По информация на „Монитор“ заложената в него сума за 3 години поддръжка ще бъде с около 5 млн. лв. по-малко от разписаните средства в обявената по-рано и отменена от вътрешния министър Валентин Радев обществена поръчка.

Чрез промените в Закона за МВР депутатите прекроиха за пореден път и Закона за движение по пътищата. Бяха разписани многократно по-високи санкции срещу шофьорите на тежкотоварни автомобили, които навлизат в града, въпреки знаците, които им забраняват това. В момента глобата за такова нарушение е едва 30 лв., а депутатите я вдигнаха на от 500 до 3000 лв. Промяната се прави, тъй като зачестили повредите по пътищата именно заради такива претоварени камиони, които нерегламентирано навлизали в пътни платна, въпреки забранителния знак.

С промените се избягва и дублирането на текстовете, които предвиждат глоби за паркиране на спирки и за неправилно изпреварване. Разписва се също ред, по който да се отнема временно регистрацията на автомобил, на който при годишния технически преглед е засечена опасна неизправност.

С поправките в самия Закон за МВР пък се отварят вратите пред разследващите полицаи, които са постъпили на работа в системата, да кандидатстват и за ръководни длъжности като например шеф на областна дирекция на МВР. Това ще стане с въвеждането на първоначална професионална подготовка на разследващите полицаи при назначаването им, необходима за участие в конкурсите за областни директори. Ципов увери, че в бюджета на МВР има предвидени средства за такива курсове.

Поправките дават също правомощия на граничните полицаи да извършват оперативно-издирвателна дейност и във вътрешността на страната. „Към настоящия момент вследствие на засиления миграционен натиск са идентифицирани различни казуси, в които разследването започва на територията на граничната зона, но когато мигрантите се прехвърлят в друга областна дирекция, цялото разследване трябва да се прехвърли там. Не виждаме смисъл от това, по-добре да има възможност за съвместни екипи“, обясни зам.-министър Ципов.

С поправките се разширяват и обектите, които МВР ще охранява, като се дава възможност например полицаи да пазят бежанските центрове към ДАР от затворен тип.

 

Допълнителните пари за униформените скачат с между 40-70 лв.

Средно с между 40 и 70 лв. на месец скачат допълнителните пари за униформените. Това анонсира зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. По думите му до края на тази година средствата за допълнителните възнаграждения на униформените полицаи ще достигнат 39 млн. лв. „Нещо, което в последните 10-тина години не се е случвало“, подчерта Ципов. Той припомни, че вече са раздадени 17,5 млн. лв. компенсация за липсата на нови униформи през последните 4 години. С 10 млн. лв. до края на годината ще бъдат увеличени средствата за допълнителното възнаграждение за осъществяване на специфични служебни дейности и с още около 11 млн. лв. за постигнати резултати.

„Водим диалог със синдикатите, когато започне бюджетната процедура, ще започне разговор и за това как могат да бъдат увеличени и основните възнаграждения на полицатите“, увери Ципов. Според него било възможно да има ръст с 15%, както настояват синдикатите, но трябвало да се видят параметрите. 

 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.