Снимки

В момента посевите с пшеница се развиват много добре и няма никакви климатични условия за развитие на болести по растенията, заяви проф. Иван Киряков, завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житните и бобови култури” в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево. „Преди една-две седмици разбрах, а и колеги го потвърдиха, че фирми за растителна защита твърдят, че има условия за развитие на болести по пшеницата и предлагат разни препарати. В момента климатичните условия не позволяват болестите да се развиват. Няма дори и инфекция от есента. Средната температура е 7 – 8 градуса, а оптималната за болести е 15-20 градуса. Ако някъде има жълтеене, то е свързано с абиотичен стрес или с попрекаляване с някои хербициди, но това не е инфекциозна болест”, обясни проф. Киряков.

Ако не е Европейската комисия, ще забравим какво е земеделие, коментира още ученият. Някои земеделски производители торят още от януари, въпреки, че Европейската комисия е посочила, че тази процедура трябва да се прави след 15 февруари. „Не може ЕК да дава субсидии на земеделците, а те да торят когато трябва и когато не трябва. Торенето по това време ще доведе до много силно развитие на пшеницата и прорастване. Ако падне хубав сняг, този азот къде ще отиде – на метър, метър и половина надолу”, допълни той.

Вместо да торят и пръскат по никое време, земеделците да се заемат да заложат примамки за мишките, които вече са образували доста активни колонии в Шабленско и Каварненско. Колониите са по периферията на нивите, преди всичко там, където е изорано късно или е имало люцерна.

Въпреки че засега пшеницата е в добро състояние, рано е да се правят прогнози за реколта 2018-а, смята проф. Киряков. Това ще стане ясно, когато пшеницата влезе във фаза вретенене. Според учения, тазгодишната реколта няма да е по-лоша от миналогодишната. За съжаление,на зърнения пазар цената на висококачествената и нискокачествената пшеница е еднаква.   

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на юни обсъждаме с Румъния вариантите за още 3 моста на Дунав

На 29 юни ще имаме среща в Русе с румънския вицепремиер, министърът на регионалното развитие на Румъния и сигурно и с министъра на транспорта относно проектите за изграждане на нови мостове над река Дунав между двете страни. Това каза за „Монитор“ днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Всички процедури за 2018 г. по горската мярка 8 от ПРСР са отворени

В Информационната система за управление и наблюдение 2020 (ИСУН) стартира прием на проектни предложения по подмярка 8.3 „Предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития“.  Тя е част от мярка 8 „Инвестиции в развитие на горските райони и подобряване жизнеспособността на горите“ от Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., съобщиха от земеделското министерство.

Предлагат единна стратегия за енергийна ефективност в туризма

В сферата туризма трябва да се прилага единна стратегия за енергийна ефективност. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова преди Международната конференция за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, провела се днес в София.