Притиснат нерв може да парализира, ако не се лекува

Д-р Юлия Йотова, невролог и неврофизиолог:

Притиснат нерв може да парализира, ако не се лекува

 

 • Д-р Йотова, известно е, че когато времето застудява болят костите и ставите. Защо обаче болят и, когато то се затопля?

 • Болят не самите кости, а нервните окончания при засегнатите места, защото са изключително чувствително. Гърбът е особено чувствителен в преходните периоди през пролетта и есента, когато организмът се приспособява към друг вид температури. Причините дегенеративни изменения на гръбначния стълбу т. нар. изшипявания, дископатии и дикови хернии, които ги има дори при младите хора. Това са и най-честите заболявания, при които се среща тази болка.

Проблем създават промените в шийната част на гръбначния стълб. Болните се оплакват от виене на свят, главоболие, изтръпване на ръцете. Тези усещания не се дължат на мозъчно заболяване, а на промени и изменения в гръбначния стълб точно в шийната област.

 • Какви са оплакванията при такива изменения на гръбначния стълб?

 • Появяват се изтръпване на крайниците, схващане, промяна на походката в зависимост от това дали са шипове или дискова херния. Най-тежките симптоми са парезите на крайниците. те са в резултат на притискане на съответен нерв, който започва от гръбначния стълб.

 • Обратими ли са тези парези, временни ли са или за цял живот?

 • Болката, изтръпването, схващането не са постоянни. Те са по-леките симптоми. Когато вече се получи пареза, което най-често е в резултат на дискова херния или тумор в гръбначния стълб, парезите вече са необратими докато не се включи невро-хирургична манипулация, т.е. някакъв вид операция.

 • Тези парези изведнъж ли настъпват или постепенно?

 • Парезата не настъпва изведнъж. Ако пациентът изпитва изтръпване, схващане, болка трябва да се обърне към лекар – специалист, за да се предпиреме своевременно подходящо лечение.

 • Точно към какъв специалист трябва да се обърне пациентът?

 • Най-често се започва от нас – невролозите. След като направим необходимите изследвания, ние преценяваме дали да го насочим към неврохирург, за да поставим точната диагноза. Парезата може да бъде предотвратена, когато своевременно се оперира и проведе адекватно лечение.

 • Пареза – звучи страшно.

 • Не е страшна както парезата в резултат на инсулт, например. Тук става въпрос за нерв, който може да бъде опериран. Обикновено, той е притиснат при дискова херния или туморно образувание, които следва да се премахнат.

 • Ако се става дума за пареза, какво се прави?

 • Най-често лечението е с противовъзпалителни медикаменти, физиотерапия и рехабилитация. Особено важно е преди това да се постави точната диагноза. Това става с образна диагностика, рентгенография, електромиография, каквито правим в Медицински център „Невромед“. По преценка на лекаря пациентът се изпраща и на ядрено-магнитен резонанс. Парезата има обратим характер, ако лечението започне по-рано. На практика, шиповете остават, но ние, лекарите, лекуваме нервите, които се подтискат от тях и възпаляват.

 • Допуска ли се спорт при всички тези заболявания?

 • При по-леките заболявания – изшипяване и дископатия се препоръчва физиотерапия и рехабилитация. Точно тези специалисти – по рехабилитация и физиотерапия преценяват какъв вид спорт може да практикува всеки един пациент. Най-често препоръчвано е плуването и много лек фитнес, съобразен със съответното заболяване.

 • Има ли отношение наднорменото тегло?

 • Да, определено наднорменото тегло има отношение към тези заболявания. Всеки килограм отгоре затормозява тялото ие най-вече гръбначния стълб. Особено, когато те бързо се натрупат най-вече при жените, натоварването става много тежко. Тогава болките наистина са неприятни. Затова, много трябва да се внимава да не се допуска наднормено тегло.

 • Мнозина се оплакват от главоболие. На какво може да се дължи то?

- Най-често, при младите хора дори до 30- годишна възраст, е неврастенно главоболие. Младите жени много страдат от мигрена, тя е съдово главоболие. Лекуваме я ние, невролозите, и личните лекари. Понякога е свързана с месечния цикъл, напрежение, някаква криза.

- Как се лекува съдовата мигрена?

- Лечението е твърде индивидуално. То зависи от много фактори.

Главоболие се появява още при някои възпалителни заболявания във всички възрасти, например в резултат на синузитите, което всъщност е възпаление на синусите. Глава боли и при някои дегенеративни заболявания на гръбначния стълб в шийната област – при шийна остеохондроза (ошипяване) и дискови хернии. При тумори в главния мозък това е начален симптом, както и при съдови заболявания на главния мозък – аневризми и съдови малформации. Симптоматично главоболие може да има и в резултат на високо кръвно налягане.

- Има ли конкретни области и честота на бо.ките в главата, по които човек може да се насочи каква е причината за главоболието?

- Човек, който има главоболиеq не бива да гадае от какво e и не бива да се лекува сам. Напълно погрешно е той да търси симптоматиката на едно или друго заболяване в Интернет, да си поставя диагноза и да тича до аптеката за лекарства.

- Искате да кажете, че заболи ли ни глава, не бива да пием дори общодостъпните хапчета, които се продават без рецепта в аптеката?

- Точно така. Никакви хапчета на своя глава, защото причина за главоболието могат да бъдат редица здравословни проблеми. Една таблетка може да го потуши, но проблемът да остане. Затова и трябва да се отиде на лекар – той е човекът, който знае най-добре как да постъпи, към какви изследвания да насочи пациента, какви лекарства да му предпише при необходимост.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.