Очаква се от пролетта всички общи условия, записани в договорите на доставчиците на енергия с абонатите, да бъдат уеднаквени. Това стана ясно по време на пресконференция, посветена на наложените големи глоби от КЕВР на ЕВН.

Валентин Николов, депутат от ГЕРБ и председател на постоянно действащата към парламента комисия по енергетика и подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР, потвърди пред „Монитор“ за водените разговори за стандартизиране на общите условия на доставчиците. „След 10 януари ще има изслушване на ръководството на КЕВР в подкомисията и на тази среща ще чуем техните идеи във връзка с общите условия“, обясни Николов.

Според председателя на регулатора Иван Иванов идеята е уеднаквяването на общите условия първоначално да бъде само за големите доставчици на електроенергия, а след това да се мисли и за топлоенергията и природния газ. По думите му едно от ЕРП-тата било против.

Пламен Младеновски, експерт от КЕВР, потвърди, че се върви към уеднаквяване на общите условия на дружествата. „В комисията има работна група, която се занимава с предлаганите промени в нормативната уредба, като най-голяма съпротива има от ЕВН. Процедурата за промяната е дълга, защото текстовете трябва да се съгласуват с потребителските организации и омбудсмана, но до пролетта ще има нови общи условия към договорите на трите дружества“, заяви още той. От пресцентъра на ЕВН обясниха за „Монитор“, че не са против уеднаквяване на условията, но настояват да се отчетат всички специфики на работата на дружествата в различните райони на страната. От ЕРП-то припомниха, че са изпратили предложение за промяна в общите им условия още през 2013 г., но няма движение по това искане.

Шефът на КЕВР Иван Иванов спомена, че е имал разговори с депутати по темата за уеднаквяване на общите условия, но не уточни кои са народните избраници, изразили готовност да помогнат за реализация на идеята и по-бързо приемане на необходимите законови промени.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Домакинствата изтеглиха над 24 млрд. лева кредити

Кредитите за домакинствата стигнаха 24,069 млрд. лв. в края на януари 2020 г. На годишна база те се увеличават с 10% спрямо декември предходната година. Към 31 януари 2020 г. жилищните заеми са 10,833 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 14,8%.

НАП няма да запечатва магазини заради липса на информация в касовите бележки

Липсата на реквизити в касовите бележки, несъхраняването на паспорт на апаратите в търговските обекти или нарушена връзка със сървърите на приходната агенция вече няма да са причина за запечатване на търговски обект, съобщи Националната агенция приходите.

ЕК: България вече не страда от икономически дисбаланс

В България вече не се наблюдават икономически дисбаланси, отчетени през миналата година. Това се посочва в зимната оценка на Европейската комисия за икономиките и реформите в държавите от ЕС, съобщи БТА.