Снимки

Шефовете в Темида ще поискат среща с премиера Бойко Борисов, с финансовия министър Владислав Горанов и правосъдния Цецка Цачева за материалните нужди на спецсъдилищата и спецпрокуратурите. Това реши на заседанието си в четвъртък Пленумът на Висшия съдебен съвет по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров.

В разговора с изпълнителната власт пък ще се включат както обвинител № 1, така и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, представляващият ВСС Боян Магдалинчев и шефът на комисията за управление на собствеността към съвета Евгени Диков. При гласуването 24 от кадровиците на Темида бяха „за“, а само Олга Керелска - „против“. Секунди по-късно тя заяви, че се объркала и гласуването стана единодушно. До решението за среща с премиера се стигна, след като ВСС изслуша четиримата административни ръководители на спецсъдилищата и спецпрокуратурите за сградните проблеми на двете институции.

Пред кадровиците на Темида шефът на спецсъда Георги Ушев заяви, че в момента там работят 19 съдии и 45 съдебни служители, има 4 съдебни зали, като само една от тях може да поеме десетките участници в дела с много подсъдими. Често пъти съдебни заседания продължават по 12 часа, до среднощ или до сутринта, а съдебните секретари масово напускат заради натоварването. „Папките с дела се съхраняват в гардеробите и по коридорите,

 

няма помещение за

веществените доказателства.

 

Недоумяваме защо от съдийската колегия казват, че това не е така и затова поискахме да бъдем изслушани“, каза Ушев. Той изброи обемите на някои дела в спецсъда – 10 821 листа обвинителен акт за КТБ, 863 тома на делото, 18 обвиняеми, 414 свидетели и 140 повдигнати обвинения срещу различен брой хора. Друго дело пък е с 28 подсъдими, над 60 страни, 198 тома, от които 60 тома със СРС-та. Има и

 

дело с 1000 отделни

длъжностни престъпления

 

и т.н. „В един момент ще потънем в обема на делата, ако не бъдат разрешени кадровият и сградният проблем. Това трябва да става успоредно, а не първо сграда и след година обявяване на конкурси за съдии, които също ще продължат година“, заяви Ушев. Той очаква след измененията в НПК, които прехвърлиха делата за корупция по високите етажи на властта от СГС в спецсъда, там да се разрешават 80% от използванията на СРС в цялата страна. Срещу заплахата от блокиране на работата се обяви и шефът на спецсъда Иван Гешев, според когото ако не се вземат мерки, ще има колапс и блокиране на работата. След 5 ноември т.г., когато влязоха в сила промените в НПК има 120% ръст на преписките в спецпрокуратурата за корупция по високите етажи на властта – 80 нови дела, проверки и досъдебни производства. „Сложил съм меки мебели в коридорите, където се провеждат срещи със службите“, каза Гешев.

„Тези хора са тук, за да поискат от нас решение. За разлика от вас

 

аз съм ходил в спецсъда –

там наистина не може да се мине.

 

С тази материална база и с тези кадри този съд не може да правораздава. Няма значение дали измененията в НПК се харесват на някого или не, те са закон, дайте да търсим прагматични решения“, заяви Цацаров. Панов отново се запъна, че увеличаването на съдиите в спецсъдилищата трябвало да стане не заради законовата промяна, а „въз основа на обективна информация“.

По време на обсъждането стана ясно, че ДИКСИ заема 2,5 етажа от сградата на ул. „Черковна“, а спецсъдът и апелативният спецсъд са на един етаж. Шефовете на съдебната власт изразиха становище, че ДИКСИ трябва да освободи сградата само за спецмагистратурите, но се налага дострояването й и използването на още една сграда.

„Ако някой мисли, че 19 съдии могат да решават всички тези сложни процеси за организирана престъпност, тероризъм и корупция по високите етажи на властта, нека да излезе и да го заяви публично. Аз не мисля, че здравият разум води натам. Точна предварителна статистика на делата не може да бъде изготвена“, заяви пред журналисти по-късно Ушев.

 

 

Прокопиев и аверите му

пак подсъдими за ЕВН

 

Олигархът Иво Прокопиев и аверите му Трайчо Трайков и Симеон Дянков отново са подсъдими. Обвинителният акт за продажбата на държавния пакет акции в „ЕВН“ е внесен в спецсъда и това е първото дело, след като той пое делата за корупция по високите етажи на властта, съобщи пред журналисти шефът на институцията Георги Ушев.

Преди около месец Софийският градски съд прекрати делото и върна обвинителния акт на прокуратурата за отстраняването на нарушения, а след поправката той е бил внесен в спецсъда.

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В седем общини раздават екопечки за следваща зима

Седем общини си разделят по 65 млн. лв. за закупуване на печки за отопление на пелети. които ще бъдат раздадени безплатно на гражданите, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Финансирането по принцип е за 21 града, включени в наказателната процедура за качеството на въздуха срещу България.

Спряха вноса на близо 4 тона дрехи с токсични химикали

Близо 4 тона дрехи със силно токсични химикали са спрени за внос в страната. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването, чиито здравен контрол заедно с агенция „Митници“ са проверили контейнери с текстилни изделия и облекла, декларирани за внос у нас от трети страни. Количеството е открито при 922 пратки с блузи, рокли, панталони, тениски, дамски и мъжки ризи, работни униформи шалове, спално бельо, дамски и мъжки пижами.

7.9 млн. лв. държавни средства отиват за намаляване на безработицата

7.9 млн. лв. държавни средства отиват за намаляване на безработицата, съобщиха от социалното министерство. Разпределението на финансите се извършва по области на база на средногодишното равнище на безработица през предходната година.