Съдови хирурзи в МБАЛ „Дева Мария” изправиха на крака пациентката чрез апарата Ротарекс и лекарствено излъчващ балон. 73-годишната жена от Стара Загора от години страдала от болки в десния крак.

„Аз съм с диабет тип 2 и ми бяха засегнати артериите на крака. Не можех да ходя, само след десетина крачки прасецът ми се схващаше от страхотна болка. Наложи се да ми бъде поставен байпас през 2002 година”, разказва Стефанка, която е фелдшер по професия.

Миналата година байпасът се запушва и нещата се влошават. Националният консултант по съдова хирургия проф. д-р Тодор Захариев в екип с д-р Борислав Денчев – началник на отделението по Съдова хирургия в МБАЛ „Дева Мария”, извършват хибридно стентиране на илиачната артерия. Болката отшумява, но не за дълго.

Заболяването - мултифокална атеросклероза прогресира и пациентката се връща в болницата в състояние на критична исхемия на десния крак, с опасност за живота.

„Преди месец кракът ми започна много да се надува, не можех да лежа вечер. Трябваше да го пускам надолу нощно време, иначе нямаше никакъв сън. Болките бяха адски големи. Като го погледнех и си казвах: „Край, този път ще го отрежат!”, споделя още възрастната жена.

Чрез безкръвна реоперативна ангиография се визуализира критична стенотична лезия, инстент стеноза и стеснение на илиачна артерия в зоната на предходно поставения имплант.

Оперативният екип в състав д-р Борислав Денчев и д-р Галин Желев взема сложното решение за инстент ангиопластика на импланта посредством лекарствено излъчващ балон. Интервенцията е успешна, въпреки тежките сраствания в зоната на операцията и напредналата мултифокална атеросклероза.

Уникалното при тази операция е, че е извършена с устройството за безкръвно отпушване на артерии „Ротарекс“, което освен в МБАЛ „Дева Мария“ се прилага само в още една болница в страната.

„Роторът буквално преминава през стеснената артерия и изхвърля ненужната тромботична маса навън. След което посредством лекарствено излъчващ балон се извърши ангиопластика на стента и на артерията. По този начин се възстанови кръвотока към десния крак“, обясни рядката интервенция д-р Денчев.

Операцията, която е изключително предизвикателство за всяко отделение по съдова хирургия в страната и чужбина, е безкръвна и следоперативното възстановяване е много бързо.

„Чувствам се много добре, нямам никакви болки. Ето, още на следващия ден след операцията, ставам и ходя“, благодарна е Стефанка и е готова да се върне към своите пациенти на село.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

11 – годишна отказва да посочи кой я е заразил със сифилис

„Стремително пада възрастта на болните от сифилис, само преди два месеца повече от случайно гинеколог установи, че има 11 – годишна пациентка с  характерните симптоми на заболяването и ни я изпрати за допълнителен преглед и лечение“, съобщи завеждащата отделението по кожни болести при МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен д-р Мая Миланова.

Уволнен шофьор окрадe резервни части от депо

Уволнен за несправяне с работата шофьор е бил задържан за кражба на резервни части от тролейбусното депо в Стара Загора. Сигналът за липсващи над 160 графитни вложки от 7 тролейбусни коли е бил подаден във Второ РУ „Полиция“ на 18 ноември, в хода на проверката броят на задигнатите части достигнал около 260.