Прокуратурата протестира пускането на двама осъждани общо 28 пъти

Прокуратурата протестира пускането на двама осъждани общо 28 пъти

Окръжната прокуратура във Варна внесе два протеста срещу определения на Варненския окръжен съд, с които е било допуснато условно предсрочното освобождаване от затвора на лишените от свобода Горан Георгиев и Любомир Димитров. 38-годишният Горан Георгиев е осъждан 19 пъти. В момента изтърпява наказание лишаване от свобода за срок 1 година и 6 месеца. С определението на Варненския окръжен съд той бил освободен условно и предсрочно от изтърпяване за останалата част от присъдата си от 6 месеца и 20 дни, карто съдът постановил мярка за пробационен надзор в този срок. Окръжната прокуратура обаче категорично не приема изводите на съда за траен процес на поправяне в поведението на затворника. В протеста се припомня, че след 19 осъждания, на 20 февруари,т.г.

Районната прокуратура в Провадия е внесла срещу Горан Георгиев обвинителен акт за кражба, представляваща опасен рецидив. 32-годишният Любомир Димитров пък изтърпява в момента 7-годишна ефективна присъда за престъпление, извършено също в условията на опасен рецидив. Осъждан е общо 9 пъти. Нито предишните му пребивавания в местата за лишаване от свобода, нито сегашното, са довели до трайно превъзпитание, поправяне и ресоциализация на осъдения. Според обвинението, той е извършил в затвора 4 груби дисциплинарни нарушения, като последното е през 2016 година., когато у него е намерена вещ, наразрешена за държане в затвора. Според Окръжната прокуратура във Варна, и в двата случая е налице първата предпоставка в изискванията на член 70, ал. 1 от НК за условно предсрочно освобождаване – да е изтърпяно част от наказанието. Законът обаче изисква и безспорни доказателства за поправяне, каквито и при двамата, изтърпяващи ефективни присъди, липсват. Протестите на прокуратурата ще бъдат разгледани в Апелативния съд във Варна. До произнасянето на съдебната инстанция, те ще продължават да пребивават във Варненския затвор.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.