Снимки
Автомобилът на шофьор, който се качва зад волана фиркан с над 0,5 промила в кръвта, ще бъде спиран от движение за срок от 6 месеца до 1 година. Това решиха депутатите с гласуваните на второ четене поправки в Закона за движение по пътищата. Толкова пък приблизително показва дрегера, когато се изпият около две бири например. Наквасилите се шофьори ще отнасят и глоба от 500 лв. и ще губят книжката си за 6 месеца, когато бъдат спипани с над 0,5 до 0,8 промила алкохол. Глобата скача на 1000 лв., а книжката ще се прибира за година, когато алкохолът е над 0,8 промила.
Регистрационните номера на автомобилите ще се свалят за срок от шест месеца до година и когато водачът е без книжка или е употребил наркотици. Свидетелството за управление пък ще се отнема за месец на джигити, които превишат ограничението на скоростта в съответното населено място с повече от 50 км в час. Двойно скачат и глобите за скорост, като за превишаване на ограничението извън населено място с над 50 км в час санкцията става от сегашните 300 лв. на 600 лв., а в градовете и селата - от 350 лв. на 700 лв. Остава разпоредбата, според която всеки 5 км в час ще надуват глобата с по още 50 лв.
Книжката ще се прибира и на водачи, които се правят на разсеяни и не си плащат наложените глоби. Свидетелството ще им се връща, когато си изчистят задълженията. Книжката ще се прибира за година и на участници и организатори на гонки, като в тези случаи ще се налага и глоба до 3000 лв. Който кара в насрещното по магистрала или скоростен път пък ще губи книжката си за 3 месеца и ще бъде глобяван с 1000 лв. При повторно нарушение - за 6 месеца и глоба 4000 лв. Водачите, които не си сменят гумите в периода от декември до март със зимни или с такива с грайфер поне 4 мм ще отнасят глоба от 50 лв.
Младите шофьори пък ще излизат на пътя с 2/3 от контролните точки в талона си, решиха още депутатите. След 2 години натрупан опит зад волана вече ще могат да си получат пълния пакет точки. Имаше и по-радикални предложения за зайците на пътя, като например да им бъде забранено да се качват в мощни коли и да са задължително с придружител през първите шест месеца, но те не бяха подкрепени. „А придружителят трябва ли да има свидетелство за управление или просто може младият шофьор да качи прабаба си?”, иронизира идеята Рамадан Аталай от ДПС.
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пускат на 22 май движението по локалните платна на Северната тангента

Във вторник (22 май) по обяд ще бъде пуснато движението по северните локални платна на Северната скоростна тангента. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери ремонтите в района. Тя обясни, че е приключил третият етап на локалните платна при Северна скоростна тангента и отбивката при с. Требич.

246 читалища повече за 5 години

С 8 на сто с е увеличил броят на читалищата в България за 5 години, като общо наброяват 3321, сочат данни на НСИ. Пик в развитието на просветната дейност бележи 1965 г., тогава те са били с 1192 повече в сравнение с днес. Читалищната активност е по-силно застъпена в селските райони – 80% от всички 3321 сгради се намират именно там.

Авторът на матурата по БЕЛ изтекъл на 11 май

Авторът на тазгодишната матура се появилаоще на 11 май във фейсбук, въпреки драконовите мерки и фактът, че само един човек знаеше как точно бяха формулирани темите.