Кръвният център -  на прокурор (ОБНОВЕНО)

МЗ решава къде да има аптеки

Кръвният център - на прокурор (ОБНОВЕНО)

Чакат окончателно решение на ВАС за здравната карта

Доскорошният директор на Националния кръвен център д-р Николай Александров да бъде даден на прокуратурата. Тази възможност обмисля здравният министър Николай Петров, който обяви намерението, пояснявайки, че проверка в центъра е показала куп нарушения.

Ръководството на центъра допуснало да няма сетове (сакове с филтри) за събиране на кръвта от дарители, забавяни били доставки, ръководството било лошо и дори се стигнало дотам няколко от регионалните центрове в страната да са пред затваряне, аргументира се Петров и допълни, че за кои центрове става въпрос, ще бъде оповестено до дни, когато приключи проверката. Той припомни, че директорът на кръвния център е уволнен, и добави, че вече може да се дава кръв всяка събота. Както „Монитор“ писа, през почивните дни там нямаше лаборанти, които да взимат материал от дарители дори за спешни случаи, независимо че през уикенда и на празници там трябва да има дежурни.

Национална аптечна здравна карта подготвят в момента експерти на МЗ, съобщи още Петров и обясни, че тя ще регламентира къде какви аптеки да има в страната.

По думите му се предвиждат материални стимули за разкриване на такива фармацевтични звена в рядко населените и труднодостъпните места, както и повече денонощни аптеки там, където такива не достигат.

Съсловната организация на фармацевтите настоява за такъв документ от години. Без денонощни аптеки са 11 областни градове, което е близо половината в страната, показват данните от уебплатформата „мАптека“ (www.mapteka.bg), която разработи Българският фармацевтичен съюз. Сред тях са Видин, Монтана, Разград и Велико Търново. Те започнаха да изчезват дори от София. В други 7 области на страната - Пазарджик, Перник, Разград, Силистра, Сливен, Търговище и Ямбол няма нито една аптека, която да изпълнява целия пакет от услуги, предназначени за домашно лечение, които се покриват изцяло или частично от НЗОК. Според данните в девет варненски общини също не се изпълнява целият пакет, макар да са с общо население от над 100 000 души.

Амбицията на МЗ е аптечната карта да бъде готова до шест месеца.

Дотогава се очаква да стане ясна и съдбата на новата Национална здравна карта, приета с постановление на кабинета от 24 март 2016 година. Тя трябваше да регламентира къде, колко и какви болници и лекари да има по региони, с които здравната каса да сключва договори. Впоследствие картата беше атакувана от сдружението на частните болници и Центъра за защита на правата в здравеопазването пред ВАС. Тричленен състав на съда постанови, че не е спазена процедурата тя да бъде публикувана в „Държавен вестник“, от което следва, че е невалидна. Днес въпросната карта обаче бе публикувана. Чакаме решението на петчленния състав на ВАС, от него ще зависи дали тя да влезе в сила или не, коментира министърът и попита риторично дали на 7 млн. население са необходими 300 болници.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.