Снимки

Подготвя се наредба забраняваща използването на горими изолационни материали от рода на стиропора при изграждането или санирането на сгради с височина над 28 м, научи „Монитор“.

Според изпълнителния директор на Българската асоциация за изолации в строителството Йордан Николов в момента се разглеждат промени в нормативните изисквания, с които ще се въведе въпросната забрана и по пози начин ще се намалят рисковете от пожари. По думите му, освен това след като изгоря голям блок във Великобритания, изолиран със стиропор,

 

има натиск и от ЕС да се спре използването

 

на изолации от органични суровини, какъвто е стиропорът за сгради нас 28 м.

„В повечето държави в Европа за изграждане и саниране при такива блокове се разрешава използването изолации от негорими материали, покриващи изискванията на клас „А“. Само 3 страни в Европа - Италия, Испания и Финландия позволяват да се слага продукти от клас „В“. Ние обаче сме най-либерални, позволявайки - клас „С“ и в това отношение България е единствена“, поясни Николов. Той припомни случаите от миналата година с използването на румънски стиропор, който по документи покривал този клас, като с него бяха санирани високи блокове в Карлово и Бургас.

„Проблемът с вносния стиропор от Румъния още не се е решил. Доколкото знам се извършват още проверки. „Правят се изпитания в българска лаборатория на тези стиропори, но това на практика е

 

все едно да пробваме дали нафтата гори.

 

Нали знаете, протоколи могат да се изкарат всякакви. В цял свят стиропорите са в клас „Е“. Всички специалисти знаят, че какво и да се прави с материали от органичен произход не може да се постигне негоримост. Максимумът за тях е клас „D“, само тук румънците са успели да го произведат от клас „C”. Сега едната фирма, вносител на материала вече не се допуска да работи в България, защото има забрана. Другата обаче вдигна цените като задължава строителите да купуват цялата система, а не само материалът“, поясни браншовикът.

„Потребителите трябва да бъдат внимателни“ предупреди Николов. Според него разликата за голям висок блок от 15 етажа, чието саниране струва към 1,3 - 1,5 млн. лв. излиза максимум трийсетина хиляди лева или не повече от 2-3%. Подобна сума е назначителна, а рискът от пожар се увеличава многократно. Причината все още да се използват такива материали е, че при наддаването на търговете фирмите

 

свалят цените, за да вземат поръчката“,

 

смята изпълнителният директор на БАИС.

Николов спомена и друг риск - липсата на противопожарни ивици от негорим материал върху изолацията. „Те са задължителни и за по-ниските сгради, изолирани със стиропор. Масово обаче на много места не се слагат, дори на новостроящи се сгради, а не само при саниране на старите“, алармира той.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).

БЕХ пласира трета емисия еврооблигации за €400 млн.

„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (БЕХ) пласира своята трета емисия еврооблигации на стойност 400 млн. евро, която ще бъде листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), съобщиха от енергийното ведомство.