Снимки

През 2017 година Добруджанският земеделски институт край Генерал Тошево е работил по 15 лицензионни договора с чужди фирми от Кипър, Турция, Румъния, Молдова, Украйна и др., съобщават от ДЗИ. В резултат на това сътрудничество, през изтеклата година в Беларус е признат хибрид слънчоглед Алпин, а сортовете обикновена пшеница Мерилин и Лазарка бяха утвърдени в Националната сортова листа на Република Турция. През годината са подписани 14 нови международни договора – за лиценз, за сортоизпитване и обмен на генетичен материал. Интерес към дейността на института има от специалисти от Франция, Румъния, Турция, Полша, Испания, Молдова, Украйна, Румъния, Русия, Сърбия.

През 2017 г. научният екип на Добруджански земеделски институт участва в разработване на четири научно-изследователски проекта. Основните задачи, залегнали в проектите, са свързани със селекцията и агротехниката при зърнено-житни, бобови култури и слънчоглед. Целите на селекционно-подобрителната работа са свързани с повишаването на добива и качеството при пшеница, ечемик, тритикале, фасул, леща, грах и слънчоглед, както и с повишаване на тяхната устойчивост към биотични и абиотични стресови фактори, се казва в отчетния доклад на института.

Научната и стопанска дейност на Добруджански земеделски институт се осъществява от 245 учени, работници и служители. Учените са 22-ма, от които 7 са професори, 6 – доценти, 5 – главни асистенти и 4 – асистенти. Деветнадесет са с научна степен „доктор”. През учебната 2017-2018 г. в ДЗИ са обучавани четирима докторанти. Твърде обезпокоителен е фактът, че 50% от академичния състав е над 55-годишна възраст. През 2017 г. обаче в института са назначени четирима бакалаври на възраст под 30 г.

Добруджанският земеделски институт обработва 22 096,24 дка земя, основно от ДПФ. В пълна схема на семепроизводство са включени 36 сорта обикновена зимна пшеница, 4 сорта твърда пшеница, 9 – тритикале, 5 - ечемик, 4 – фасул, 1 – леща и 3 – грах. Произведените през 2017 г. количества растениевъдна стокова продукция са 10 600 тона, като най-голям дял имат обикновената пшеница – 4 122 тона и слънчогледът – 1 683 тона. Общото количество на реализираната стокова продукция възлиза на 4 564 тона.

Приходите от реализация на растениевъдна продукция са общо 1 769 528 лева.Общите приходи от реализиране на посевен материал, растениевъдна и животновъдна продукция, авторски права, субсидии от ДФ „Земеделие“ и др. възлиза на 4 420 198 лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

САЩ възнамеряват да орежат с 10% доставките на алуминий и стомана от ЕС

Администрация президента на САЩ Доналд Тръмп подготвя мерки, целящи съкращаването на вноса на стомана и алуминий от страните от ЕС с 10%, пише Wall Street Journal. Изданието се позовава на европейски чиновници.