Правната комисия  отхвърли ветото на Радев за КТБ

Правната комисия отхвърли ветото на Радев за КТБ

Синдиците: Така ще върнем 1,4 млрд. лева в масата на несъстоятелност на КТБ

Правната комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху част от промените в Закона за банковата несъстоятелност, насочени срещу вторичния грабеж на активи на фалираната КТБ. Ветото на държавният глава бе преодоляно с помощта на гласовете на 13 от народните представители. Така текстовете от закона бяха подкрепени от депутатите на ГЕРБ, и ДПС и патриотите. Само 7 депутати от БСП и Воля бяха "против".

Поправките бяха внесени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид и приети наскоро от парламента.

Целта на закона е да се попълни масата на несъстоятелността на банката и да се противопостави на схеми на вторично разграбване на активите. Предвижда се да се обявят за нищожни всички заличавания на обезпечения на длъжници или трети лица, извършени в периода от поставянето на банката под особен надзор. Предвижда се изключение и то само когато вземането на банката е погасено изцяло. Освен за обезпечения, синдикците могат да претендират за недействителност и на сделки, имащи за предмет прехвърляне на дялове или акции, извършени от длъжници на банка. Занапред квесторите нямат право да заличават учредени от длъжници обезпечение. Законът действа с обратна сила и важи от 20 юни 2014 година.

Именно ретроактивният период и влизането със задна дата на закона, бе една от причините Радев да върне за ново разглеждане част от текстовете. От ДПС обаче дадоха да се разбере, че явно има неразбиране от страна на президентската администрация и не са съгласни с мотивите на Радев. Законът за нормативните актове давал изрично указания кога един закон може да важи със задна дата. Това важало само при увеличаване на санкции, а с поправките за КТБ такива не се въвеждат

Йордан Цонев изтъкна, че заличените обезпечения са в размер на 233,147 млн.лева, материалният интерес на прихващанията са над 1,174 млрд.лева, а броят на заведените дела за отмяна на прихващания са 205.

БСП на свой ред обясниха, че законът е противоконституционен и ще създаде правен хаос.

„Ако сега съдът не признае цесия, то синдиците към какъв залог ще насочи вземанията. Не може квесторите да заличават обезпечения при условие, че цесията се обжалва”, обясни в отговор Йордан Цонев и обясни, че поправките са в обществен интерес.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че с предишните поправки в закона частично са овладели процесът, а сега това се решава напълно.

В заключение синдикът Ангел Донов обясни, че ако законът бъде приет ще им помогне да върнат в масата по несъстоятелност на КТБ над 1,4 млрд. лева, като 233 млн. лева от тях от заличени обезпечения и 1,17 от прихващания. Така по думите му кредиторите ще си получават парите и ще е в помощ и на длъжниците, които не искат да си възстановят кредитите. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.