Снимки

„Естествено, че трябва да се отделят повече средства за отбрана и че никой не може да прецени кога в съвременната непредвидима обстановка, кога не дай си боже, ще избухне война. Аз мисля, че трябва да имаме една постоянна методична подготовка, постоянно обновяване на въоръжението, за да бъдем готови за неприятни изненади”. Това заяви в Пловдив вицепремиерът Валери Симеонов, който присъства на атрактивни демонстрации на командоси от 68-ма бригада „Специални сили” на площад „Централен”. По този начин парашутистите от бригадата отбелязаха с ден по-рано своя празник, който е на 18 октомври.

По думите на вицепремиера „тази елитна българска войскова част трябва да бъде добре обезпечена с финанси и не само с финанси, но и с технически съоръжения, тъй като те отстъпват на останалите свои колеги от НАТО”. Според Валери Симеонов има още какво да се желае по отношение на обезпечаването с уреди за нощно виждане и с предпазни средства на командосите. „Неща, които са стара болка на бригадата”, заяви той.

Симеонов подчерта, че правителството ще се опита, съобразно възможностите на бюджета на МО, да обезпечи както военните от 68-ма бригада,  а и не само тях.

„Аз мисля, че трябва да имаме една постоянна методична подготовка, постоянно обновяване на въоръжението, за да бъдем готови за неприятни изненади. А иначе, когато една държава се подготвя за война, тогава целият бюджет, целия бюджет, трябва да бъде преориентиран. Това е вече друга ситуация”, каза Симеонов. 

Според командира на 68-ма бригада бриг.ген. Явор Матеев констатацията за нивото на оборудване се отнася не само за Силите за специални операции.

„БА като цяло отстъпва, ако говорим за съвременно снаряжение и въоръжение. Ние действително имаме нужда от съвременна автомобилна техника, средства за индивидуална защита, комуникационна и информационна техника, но пък през последните години получихме нови парашутно-десантни системи”, каза ген. Матеев. Той уточни, че след около 2 месеца в бригадата ще получат голямо количество парашути тип „летящо крило”. Догодина военнослужещите от бригадата очакват снаряжение и техника, каквато до момента Специалните сили не са имали, заяви генералът. 

Вицепремиерът Валери Симеонов с бриг.ген. Явор Матеев в присъствието на областния управител Здравко Димитров (вляво) и кмета на Пловдив Иван Тотев

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Патриарх Неофит: Обичаме братята македонци, с Божията помощ ще помогнем на църквата

Българският патриарх Неофит се надява с Божията помощ да се подпомогне процеса на признаване на автокефалността на Македонската православна църква-Охридска архиепископия, който той определи като едно „добро начинание“, съобщи БГНЕС.

858 язовира в цялата страна плачат за ремонт

Общо 858 язовира в страната са за ремонт, като се очаква укрепителните дейности да започнат скоро. Това съобщи ген. Кирил Войнов, главен директор на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" пред bTV.