Снимки

При пътуване в страните от Европейския съюз водещо да бъде изминатото разстояние вместо таксата време. Промени, наречени „автомобилен пакет“, предвиждат изменения при таксуването при пътуване на територията на Съюза. С гласуването им от евродепутатите до средата на годината може да се наложи нов принцип на плащане - замърсителят и ползвателят плащат.
„Нека уточним, че когато става дума за „евровинетка“, която ще гласуваме през пролетта в Европейския парламент, не става въпрос за винетка, която ще важи за Европейския съюз. Това ще остане в прерогативите на отделните

държави-членки сами да избират
колко да струва пътната такса.

Така ще се постигне уеднаквяване, хармонизация на методологията, по която се ценообразуват“, коментира въвеждането на новите правила евродепутатът от ГЕРБ/Европейска народна партия Андрей Новаков.
Идеята е от 2026 г. винетките в целия Евросъюз да се образуват в зависимост от това колко разстояние е изминало превозното средство и колко е замърсявало околната среда, а не за време, уточни евродепутатът. По думите му цените ще се определят от всяка една страна, но методологията ще бъде една и съща. Новаков ще настоява мотоциклетите и градския транспорт да не бъдат включени в промените на директивата. „Има колеги, които смятат, че всички трябва да плащат солидарно. Това се отнася и за хората с мотоциклети, но аз смятам, че основната тежест трябва да пада върху хората, които най-много замърсяват околната среда и най-много рушат пътищата. Как един мотоциклет руши пътя или колко замърсява околната среда?“, коментира още той.
През декември м.г. министрите на транспорта в държавите от ЕС дебатираха проектите за директиви „евровинетка“ и за оперативна съвместимост на

електронните системи
за пътно таксуване

и улесняване на трансграничния обмен на информация относно наплащането на пътни такси в Съюза. Предложенията вече са обект на дебати и от европейските избраници в регионалната комисия, на която член е Новаков. Предвижда се до 21 февруари да могат да се правят изменения и допълнения, след което предложенията се гласуват през март в комисията. Очаква се разискването и гласуването на промените в пленарна зала да бъде през първата половина на годината.
Дали старите автомобили у нас ще трябва да плащат по-скъпи винетки още не е ясно. Има държави-членки в съюза, които в зависимост от категорията, определят цената на винетката. „Преди да кажем, че

старите коли трябва

да плащат повече,

трябва да отчетем и социалният фактор. Има много хора, за които това означава, че ще трябва да се разделят с колите си“, смята Новаков.
Последните промени в директивата за „евровинетката“ депутатите на Съюза приеха през 2011 г. Тогава те решиха тежките превозни средства да плащат освен инфраструктурна такса за ползване на пътя и допълнителна такса за покриване на разходите, породени от замърсяването на въздуха и шума. ЕС одобри новите екотакси след две години тежки преговори заради гнева на транспортния сектор. В момента автомобили, които покриват високи екологични стандарти, Евро VI и камиони, ползващи "чиста енергия", ползват преференции – за тях таксата за замърсяване е по-малка. За да регулират задръстванията страните-членки имат възможност да променят тарифите на таксуване, като ги увеличават до 175% в пиковите часове спрямо по-ненатовареното движение.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

САЩ възнамеряват да орежат с 10% доставките на алуминий и стомана от ЕС

Администрация президента на САЩ Доналд Тръмп подготвя мерки, целящи съкращаването на вноса на стомана и алуминий от страните от ЕС с 10%, пише Wall Street Journal. Изданието се позовава на европейски чиновници.