Снимки

Толкова експерти по темата с третия пол се навъдиха в последната седмица, че да им се неначуди човек друга работа нямат ли си, та са тръгнали да се заничат под юрганите, за да вадят оттам аргументи “за“ и „против“. Ексхибиционистите с право могат да се смятат за дискриминирани. На тях засега никой не им обръща внимание. Всичко с реда си. И тяхното време, както изглежда, ще дойде. Тежко и горко на нормалните. Колко да са нормални и те, щом се връзват на такива неща? А как да не се връзват, когато разни хора им навират странностите си в очите? Прави впечатление впрочем, че джендърите си мълчат, докато „за“ и „против“ се карат. В крайна сметка ще излезе, че поговорката „Двама се карат, третият (пол) печели“ е вярна.

 

22 януари, понеделник

Девиз на деня: Супата извря

 

 

 

Най-личните протестъри у наше село пак се накокошиниха. Този път - срещу програмния директор на БНТ Емил Кошлуков. Ще рече човек, че това е единствената телевизия, в която са абонирани за участия. То си е казано, че апетитът идва с яденето. Ако не ги канеха по подразбиране да раздават акъл и да морализаторстват за щяло и за нещяло, досега да са се кротнали. Добре че бяха протестите да получат своите мигове на слава. Когато пяната изкипи и супата спре да клокочи върху котлона, който изкуствено нагряват, ще си отидат отново на дъното. Където им е мястото.

 

- Как е шкембе чорба на грантаджийски език?

- Търбух супа.

 

Грантаджиите, както и псевдоеколозите, си знаят интереса, Европата – не. Милиони левове се изразходват за броене на патици, бръмбари, невестулки и други. „Знаем, че зелените организации получават огромно финансиране от ЕС, но понякога, за да успеят да докажат, че вършат нещо и да получат такова финансиране от ЕС, те обжалват до дупка всякакви инвестиционни проекти“, коментира евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев... Както е тръгнало, ще се стигне и дотам да се правят антиорганизации, които да разобличават консуматорите на европейски средства. Тома Белев и сие да му мислят какво ще броят, когато им секне далаверата.

 

Група еколози отиват на ресторант. Поръчват си супа. Носят им паничките, след минута се чуват крясъци:

- Келнер, келнер, в нашите супи има 34 мухи.

- Как пък ги преброихте толкова?

- По навик.

 

23 януари, вторник

Девиз на деня: Молитва срещу уроки

 

 

 

Повечето молитви са „за“ - за здраве, за зачеване, за спасение, за преуспяване. За колко молитви „срещу“ се сещате? На прима виста се сещам само за молитвата срещу уроки, проклятия и зли сили. Е, вече можем да добавим и молитвата срещу третия пол, която ще се отслужва всекидневно в храмовете и манастирите в страната. Като се замисли човек, голяма разлика няма. Добре е, че не ни карат да ратифицираме и молитвите си, че тогава вече ще се наложи да дадем отпор.

 

Милионерски наследник ще отнесе две глоби, защото отказал да духа. В дрегера, това последното. Ухапала го бълха, както казва народът. Прав е баща му да казва: Какво толкова е станало? Чудо голямо!

 

Всеки според стандарта си. Родителите на хлапаците, убили клошар в спор за буклуци, също сигурно смятат, че нищо толкова не е станало. Разликата е, че техните деца са на по 13 и 14, докато милионерското синче е поотраснало. Иначе спорът е същият.

 

23 януари, сряда

Девиз на деня: Де бой, де!

 

 

 

 

Бити мъже свикват протест – искат конвенция жените им да не ги млатят с точилката. Място на мероприятието: кварталната кръчма.

 

Любвеобвилна и незатормозена по критериите на Истанбулската конвенция съпруга причаква мъжа си, който се клатушка пиян край входната врата. Почва го с точилката от вратата:

- Ела ми тук, пиле шарено! Говедо с говедо! Кретен! На ти да разбереш! Ще пиеш ли, а?

- Добре ма, не ме бий повече! Нави ме. Сипи едно!

 

- Що е то пернишка изневяра?

- Друг мъж да бие жена ти.

 

Двоен стандарт: Когато мъж бие жена в „50 нюанса сиво“, това е възбуждащо. Когато я бие в Перник, е домашно насилие.

 

 

 

24 януари, четвъртък

Девиз на деня: Пижо, Пенда и Джендо

 

 

 

Няма не искам – правителството ще приеме Истанбулската конвенция, но с резерви, така че всички да са сигурни и спокойни. Преди това да се случи обаче, ще има разяснителна кампания. Такава всъщност има от няколко седмици - социалните мрежи са се наджендеросали до червено.

 

Коментар на приятел: Всъщност, ако си повториш „джендър“ няколко пъти, разбираш че не е толкова страшна дума - „Върви на джендъра си“, „Бо̀ли ме джендъра“, „Съдията джендерас“, „Слушкай, баби, да не дойде джендъра да те вземе“.

 

Коментар на коментара: Кой каквото си наджендероса - това ще сърба.

 

И още: „Джендър с джендър такъв!“, „Дреме ми на джендъра“, „Не си ми нито на възрастта, нито на джендъра“, „Голяма хапка лапни, голям джендър не ставай“, „Джендър в нужда се познава“, „Да би мирно седяло, не би джендър станало“.

 

Традициите вече не са това, което бяха – тази година Пижо и Пенда вече щели да са тройка в червено, бяло и розов Джендо по средата.

 

25 януари, петък

Девиз на деня: (Тънките) сметки на олигарсите

 

 

 

 

Жалейка за олигарси – на Сашо Дончев му порязаха мераците за газа в Добруджа, Прокопиев се жали за запора на морските си имоти. Повече от ясно е, че и двамата се смятат за тежко онеправдани и ще извадят от девет кладенеца вода, за да докажат, че ги атакуват, защото са твърде умни и готини за родните ширини. Пък подопечните им журналисти ще пият по една студена вода, за да преглътнат опорните точки, които шефовете им спускат.

 

Колко е хубаво, че родните олигарси са образовани и не трябва да се излагат пред публика, че сметките, особено тези около първия милион, не им се получават.

 

Олигарх изнася лекция в училището на сина си.

Деца, училището е велико нещо. На нас навремето не ни се налагаше да пресмятаме куфарчетата с парите, дето ни ги раздадоха в т. нар. преход, трябваше само да ги разпределим по пера, да приватизираме туй-онуй и да се правим на света вода ненапита. На вас няма да ви е толкова лесно, затова трябва да учите много и да се доказвате много. Ето например аритметиката е един извънредно полезен предмет – трябва да знаете, че две и две приватизирани предприятия са четири, две по две пак са четири, три по четири са дванайсет, осем по девет... осем по девет... осем по девет... Е, учи се също и география.

 

Като стана въпрос за училище – от понеделник школата, както по модерному ги наричат, ще опустеят заради грипна ваканция. Пита се в задачата кому е нужна в такъв случай двудневната междусрочна ваканция, с която грипната ще се слее. Търси се също и логиката в решението училищата да са в грипна ваканция, а яслите и детските градини да не са. Търси се, не се намира.

 

Водачите на обществените превозни средства ще продават „зелен билет“ в дните, в които стойностите за замърсяване на въздуха в столицата са завишени, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Билетът на стойност 1 лв. ще важи за цял ден. Извънредната мярка трябва да стимулира хората да оставят автомобилите си и да използват градския транспорт в дните с висока концентрация на фини прахови частици, реши Столичният общински съвет. Щом са толкова загрижени за въздуха, да бяха мислили преди да вдигнат цената на билетчето. На тези, които пътуват с абонаментна карта, им дреме на джендъра. И без друго има цели квартали, населението на които открай време си се вози безплатно. Ако от градската мобилност не ги знаят, да питат. И да им напечатат специални билети. Може да са пембени, за да се открояват.

 

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.