Снимки

Да бъдат въведени нови два вида платежни услуги - услуги по иницииране на плащане и услуги по предоставяне на информация за сметка, предвижда приетият на първо четене от парламента Закон за платежните услуги и платежните системи.

Това налага съответно и въвеждане на нов вид доставчици на платежни услуги - доставчик на услуги по предоставяне на информация за сметка, като за него се предвижда регистрационен режим, и доставчик на услуги по иницииране на плащане, за който се изисква лицензиране като платежна институция.

С проектозакона се въвеждат изисквания към процедурите за наблюдение, обработка и проследяване на свързаните със сигурността инциденти и жалби на клиенти, осигуряващи и механизъм на докладване на инциденти, процедурите за записване, наблюдение, проследяване и ограничаване на достъпа до чувствителни данни за плащанията.

Сред мерките за осигуряване на непрекъсваемост на дейността са ефективните планове за извънредни ситуации и процедури за редовни тестове и преглед на адекватността и ефективността на тези планове.

Създадена е уредба за докладване на инциденти, съгласно която доставчик на платежни услуги, лицензиран от БНБ, при възникнал значим операционен или свързан със сигурността инцидент уведомява незабавно Централната банка. Когато инцидентът засяга или може да засегне финансовите интереси на ползвателите на платежни услуги, доставчикът е задължен да ги уведоми незабавно в т. ч. и за всички мерки, които предприема.

Предлага се увеличаване и прецизиране размера на глобите и имуществените санкции при извършени нарушения на закона и на подзаконовите актове.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дестилериите обещаха да изкупят и свръхреколтата от рози

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Това стана известно след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати, съобщиха от пресцентъра на министерството.