Снимки

Държавата е изпълнила 48 законодателни, организационни и аналитични мерки в отговор на мониторинговия доклад на Европейската комисия от януари миналата година. Това стана ясно от приетия отчет от Министерския съвет на плана за действие за 2017 г. за изпълнение на препоръките от доклада в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка.

От „Дондуков“ 1 отбелязват, че сред основните предприети от институциите действия в областта на съдебната реформа са проведеният прозрачен избор за членове на ВСС и председател на ВАС, както и приетата наредбите за провеждане на конкурси на магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт и показателите, методиката и реда за атестиране на съдия, председател и зам.-председател на съд. В отчета се посочва и отправеното искане към службата на ЕК за подкрепа на структурните реформи за укрепване на капацитета на Инспектората към ВСС, като и поправките на НПК и НК. Правителството отбелязва и създадения механизъм за редовно отчитане на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. Анализът за независимостта на прокуратурата и пътната карта за преодоляване на осъдителните решения на ЕСПЧ, която е в процес на изпълнение, също са част от мерките изпълнени след доклада на ЕК.

В борбата с корупцията и организираната престъпност Народното събрание е приело Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, като и промените в Закона за администрацията. Създадена е и пътна карта за взаимодействие между всички отговорни институции за отстраняване на слабостите при разследването на случаи на корупция по високите етажи на властта. България вече има и единен каталог каталог на корупционните престъпления, по който се води статистика във ВКС.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

АПИ: Ремонтът на „Тракия“ приключва в края на юни

До края на юни ще завърши ремонтът на двете платна в 22-километровия участък от АМ „Тракия“ между Пловдив и Стара Загора. За първи път се затваря толкова голяма отсечка и целта ни е до началото на активния туристически сезон предвидените дейности да приключат, съобщи инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.