Снимки

Излизането в пенсия може би е мечта на всеки работещ. Представата за дълъг и заслужен отпуск може много бързо да се сблъска с жестоката истина, че едно от най-постоянните неща у нас е .... размерът на пенсията. Ето защо и любимата дата на излезлите в заслужена почивка българи е 1 юли - денят, в който през последните няколко години пенсиите се индексират. Тези, които не искат да чакат заветния ден, имат един-единствен избор – да се върнат към онова, което с нетърпение са напуснали – пазара на труда. Завръщането „обратно в играта“ е единственият начин, по който хората могат да си осигурят по-високи доходи. В същото време хората от третата възраст не рядко се сблъскват с обществената нагласа, че пенсионерите са изпели песента си и няма какво да дадат нито на обществото, нито на конкретен работодател. Затова и намирането на работа в пенсионна възраст е трудна задача. Или поне досега. Дали заради кризата за работна ръка, или заради непрекъснатите твърдения, че младежите отказвали работа под еди каква си сума, все повече фирми обръщат поглед към резервите. А те, резервите, не са никак зле – имат опит, трудови навици и ... желание да работят за по-малко пари. С други думи - материалът ни не е лош, просто трябва да му се даде възможност. Всъщност насърчаването на заетостта на пенсионерите трябва да бъде сред приоритетите на държавата. Първо, защото така ще се подпомогне бизнеса да запълни незаетите си места, и второ- защото така страната ни реално ще приложи идеите на европейската стратегия „Учене през целия живот“. Заради стремглавото застаряване на населението в Европа, редица социални министри на държави членки се обединяват около идеята, че хората трябва да се задържат на трудовия пазар. Но както е казал народът, „Насила хубост не става“. В нашия случай „насилваните“ не са пенсионерите, а работодателите, които трудно склоняват да наемат хора от третата възраст, или поне доскоро беше така. Фактът, че все повече фирми наемат хора в пенсионна възраст е светлина в тъмния тунел на трудовия пазар. Колкото по-бързо работодателите осъзнаят, че трябва да се пригодят към реалността, толкова по-бързо ще запълнят незаетите си места. За тази цел трябва не само да изискват, но и да дават – дали по-висока заплата или по-кратко работно време. В противен случай скоро единственият вариант за намиране на работна ръка ще бъде вносът на работници. И тогава работодателите пак ще са изправени пред проблема как да вдигнат заплатите, за да привлекат узбекистанци и африканци.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.