Снимки

Пробутват ни китайски детски дрешки, които може да бъдат опасни за малчуганите, тъй като имат по-дълги връзки за завързване около кръста или дребни елементи по тях. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Така например комисията е забранила детски обувки за момиче, тъй като на сандалките са били залепени малки цветчета, които могат да доведат до задавяне или задушаване. Редовно се спират от продажба и рокли и блузки, които имат по тях мъниста, копченца или малки панделки.

По думите на Маргаритов обаче

няма сериозни проблеми със стоки българско производство

Отделни са случаите на констатирано несъответствие с европейските стандарти за безопасност, като e направено всичко възможно за изземването им от пазара и тяхната преработка. Той добави, че в общия каталог на забраняваните от контролния орган опасни стоки преобладават продукти от трети страни и делът на българските не е голям.

„Но има редица случаи, в които е невъзможно и по чисто обективни причини стоката да бъде приведена в съответствие със стандарта, и тогава единственото, което остава след забраната и изземването на разпространените на пазара количества, е унищожаване. То се извършва от търговеца, а ако той не го направи, контролният орган пристъпва към тези действия”, каза още председателят на КЗП.

Маргаритов обясни, че преди пускането на пазара всяка стока трябва да бъде изпитана в лаборатория за съответствие със стандартите за безопасност. „При нашите проверки изискваме от производителите и дистрибуторите

документи, които удостоверяват съответните изпитвания

Ако не бъдат предоставени, стоката се спира временно от продажба, за да бъде изпитана. Когато се окаже, че има рискове, свързани със здравето и живота на хората, разходите се поемат от търговеца, а ние издаваме заповед за нейната забрана и унищожаване”, посочи той.

В България има различни лаборатории, а когато липсва такава за определен вид стока, изпитванията се извършват извън страната. Ако опасна стока стигне до потребителя, той има право да я върне на търговеца и да вземе обратно парите си за нея, включително да получи съдействие за това от контролния орган. Освен това чрез съда може да претендира за обезщетение за причинени от употребата й вреди.

По данни от годишния доклад на системата RAPEX около 53% от откритите на европейския пазар опасни стоки са от Китай. Техният дял намалява в сравнение с предходни периоди, когато е надхвърлял 65%.

Около 25 - 26% са с произход ЕС

Според Маргаритов това се обяснява с обстоятелството, че в повечето европейски държави се произвеждат автомобили и резервни части за тях, а те заемат около 20% от всички произведени през миналата година опасни стоки в съюза.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лидл България - любим работодател на 2018

Потребителите избраха Лидл България за „Любим работодател“ на 2018 г. Компанията получи най-висок потребителски вот в десетото издание на класацията „Любимите марки“ и заслужено спечели престижното отличие в категорията „Любим работодател“. В тазгодишното юбилейно издание на инициативата взеха участие над 42 200 потребители в 35 категории, които избраха своите любими марки сред 350 бранда. Това е поредното признание за Лидл България като отговорен и предпочитан работодател - в началото на годината компанията стана „Най-добър работодател в България“ за 2017 г. в класацията на консултантската компания AON.

Всеки шести българин с кредитна карта

Около 15% от населението на България на възраст 20-65 години или всеки шести разполага с кредитна карта, като делът на небанковите от всички кредитни карти е 10%. Това показва национално представително проучване, проведено от GFK.

От следващото лято регистрират всеки гост на хотел онлайн и в МВР

От май догодина, още преди началото на активния сезон всеки гост на хотел ще бъде регистриран онлайн в реално време и в МВР. Това ще стане възможно след пускането тогава на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). За внедряването й днес министърът на туризма Николина Ангелкова подписа договор с фирмата изпълнител.