Българчетата с умерени  нагласи за работа в екип

Според изследване на PISA

Българчетата с умерени нагласи за работа в екип

Българчетата предпочитат да решават проблемни ситуации сами, вместо в екипна работа. Това показват резултати от иновативния модул „Решаване на проблеми в сътрудничество“ изследването PISA за 2015 година.

Целта на задачата е била да изследва доколкото 15 и 16-годишните ученици в 51 държави са склонни да работят в екип при решаване на проблем. Всяко едно от децата съставя екип от още двамата или трима виртуални участници, който трябва да ръководи по време на състезание тип викторина. Чрез общуването си с останалите участници ръководителят разкрива дали е склонен да си сътрудничи с други хора. „Българчетата имат умерени умения за работа в екип, но много ясно формирани нагласи и готовност за това“, обясни Светлана Петрова от Център за оценяване в предучилищното и училищното образование. Резултатите показва, че при среден успех от 500 точки, българчетата са постигнали средно 444 точки. С най-висок резултат са учениците от Сингапур, където средният успех е бил 561 точки, а най-нисък в Тунис – 382 точки. Изследването показва, че момичетата у нас са получили с 32 точки повече от момчетата. Учениците, които са бягали от час пък са изкарали с 18% по-ниски резултати от редовните в клас.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.