Снимки

 

Олимпиадите от национални и областни кръгове по природни науки ще участват в балообразуването за прием в природоматематическите гимназии. Това съобщи образователният министър в оставка Меглена Кунева на пресконференция по казуса с Националната природоматематическа гимназия (НПМГ). До решението се стига след като ученици от емблематичното училище се вдигнаха на бунт срещу премахването на собствените приеми изпити. Причината е, че това противоречи на наскоро приетия Закон за предучилищно и училищно образование.

В крайна сметка обаче в новите разпоредби ще бъде записано, че в балообразуването е възможно да се взимат оценките от областните и националните кръгове на олимпиадите по решение на Педагогическия съвет. Максималните точки за резултат от олимпиада ще са 100, а общият максимален бал остава 500 точки. Олимпиадата може да замества един от компонентите от Националното външно оценяване по математика, което е задължително за всички. Според министъра това е най-добрият вариант за природоматематическите и други профилирани гимназии в страната да привличат мотивирани деца като същевременно се спазва Закона.

„Новата законова уредба изключваше възможността гимназии като НПМГ да организират собствени приемни изпити, но ние направихме възможното да осигурим допълнителна възможност за прием“, категорична беше Меглена Кунева.

Зам.-министър Диян Стаматов съобщи, че от екипа на Технологично училище по електронни системи към Техническия университет също са изразили интерес към възможността да взимат резултатите от олимпиадите при балообразуването.

Директорът на НПМГ Даниела Шошова пък обясни, че предстои Педагогическият съвет да се събере и да обсъди възможностите за балообразуване. Тя допълни, че децата, които и сега кандидатстват в гимназията, традиционно се явяват на олимпиади и промяната за тях няма да е голяма. Кунева заяви още, че всички национални училища в страната ще останат такива и в бъдеще. Името Национална природоматематическа гимназия се запазва, както и статутът й на държавно училище. Моето разбиране и разбирането на моя екип винаги е било, че преименуването на училища с дългогодишна традиция по изцяло формални причини не е правилно.

 

Променят датите на състезанията

Със заповед на министъра на образованието Меглена Кунева се променя датата на общинския кръг на олимпиадата по физика от 14 на 21 януари, което ще даде възможност на всички желаещи да учат в природоматематически профил да се подготвят, да се явят и да кандидатстват. Общинските кръгове по другите природни науки остават на вече оповестените в началото на учебната година дати – География до 22 януари, Химия – до 22 януари и Биология – до 31 януари.

Според новия закон балообразуването след 7. клас ще се формира на базата на максимални 500 точки – 400 от Националното външно оценяване и 2 по 50 от оценките от дипломата по два предмета, изучавани в 7. клас. Всяко училище решава дали да удвои точките от оценяването по български език и математика или да утрои един от двата предмета. Така например математическите гимназии формират бала си като вземат веднъж резултата от НВО по български език (до 100 точки) и утрояват резултата от НВО по математика (3 по 100 максимално) и добавят оценките от дипломата по математика (до 50) и например физика (до 50). Така общо максималният резултат е 500. С новата разпоредба природоматематическите гимназии могат да заменят единия компонент от утроения резултат от НВО по математика с резултата от олимпиадата и така балът ще се формира по следния начин: НВО по български (до 100 точки), 2 НВО по математика (2 по 100), олимпиада (до 100 точки) и две оценки от дипломата (2 по 50). Общия бал отново е 500.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

780 бездомници бродят по улиците на страната

Повече от 780 бездомници кръстосват улиците на страната ни, 500 от тях са в столицата. Целогодишно в София работят 3 центъра за временно настаняване, като общият им капацитет е 510 души. Това показа проверка на „Монитор“.

По 250 лева помощ за първолк и тази година

250 лева еднократната помощ за ученици ще бъдат отпуснали на ученици записани в първи клас за учебната 2018/2019 г. Това предвижда проект на постановление на социалното министерство.

Медици от Ловеч пак блокираха пътя София-Варна

Медици от болницата в Ловеч блокираха отново движението по пътя София – Варна. Те са спрели достъпа в района на пътен възел Абланица в знак на протест срещу лошото финансово състояние на здравното заведение и неясното му бъдеще, предаде БНР.